Comunicat comun USR și RO+: Apel la unitatea forțelor democratice din societate

Comunicat comun USR și RO+: Apel la unitatea forțelor democratice din societate

În ultimele 18 luni democrația noastră a avut numai de suferit. Agenda politică a fost dedicată salvarii de la pușcărie a lui Liviu Dragnea. Nu educația, nu sănătatea, nu infrastructura țării au fost prioritare ci modificarea codului penal pentru a salva politicieni corupți. Scandalul, minciuna și manipularea sunt instrumentele folosite agresiv de către coaliția de guvernare pentru a-și atinge scopurile.

În cazul Dragnea, pentru prima dată legea a fost modificată cu intenția clară de a anula o sentință pronunțată de o instanță de judecată. Faptul că după 30 de ani de la Revoluție niște politicieni folosesc puterea primită de la cetățeni pentru a-și regla problemele penale personale este un semnal clar că avem nevoie de o reformă profundă a clasei politice.

O coaliție parlamentară majoritară și-a folosit puterea legislativă ca să intervină în procesul de Justiție. Fundamentele dreptului, ale justiției și ale moralei publice au fost demolate pe 4 iulie 2018 de parlamentarii PSD-ALDE.

De asemenea, în ultimele 18 luni dialogul politic s-a degradat într-un ritm îngrijorător. Nivelul de incompetență și nepotism al actualului guvern este de neconceput pentru o țară cu multe resurse de inteligență, creativitate și profesionalism. Victimizarea celor de la putere, teorii aberante ale conspirației și un limbaj extrem de agresiv împotriva justiției au fost tacticile televiziunilor și ziarelor aservite PSD/ALDE.

Am primit foarte multe mesaje în ultimele zile. Ce putem face? Cum îi putem opri? Cu ce putem ajuta? Cine ne salvează?

Am primit și critici, unele meritate. Că nu facem destul. Că nu ne-am implicat suficient. Că nu avem un plan comun prin care să-i înlăturăm de la guvernare pe cei care schimbă ordinea de drept cu ordinele strâmbe.

Organizațiile noastre sunt diferite. Avem viziuni, programe și modele sociale și economice care diferă. Însă ne unesc câteva valori – credem în domnia legii, într-o viață publică morală și într-un stat cu instituții democratice puternice. Nu vom renunța la România.  Avem nevoie de o politică curată și sprijinim inițiativa cetățenească Făra Penali în Funcții Publice. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a strânge semnăturile necesare.

Până acum am utilizat toate instrumentele parlamentare și civice pe care le-am avut la dispoziție pentru a-i opri din sprintul lor către masacrarea legilor justiției, a Codului Penal și Codului de Procedură Penală. I-am încetinit, i-am făcut să renunțe la câteva articole. I-am pus în lumina reflectoarelor și i-am făcut să explice de ce duc, cu bună știință, România într-o fundătură. La ultimul vot au avut emoții, au trecut Codul Penal la limită. Nu este o înfrângere dar este începutul sfârșitului pentru ei. Nu se mai pot baza, singuri, pe o majoritate.

Atunci când am simțit că instrumentele parlamentare nu sunt suficiente v-am îndemnat să protestați. Am ieșit și noi în stradă când am văzut că este nevoie ca fiecare dintre noi să fie prezent în piețe.

Prezența voastră în stradă i-a timorat. Au făcut pași înapoi și le-a fost frică să folosească toate armele de legiferare rapidă care stau în mâinile lor.

Acest apel este un îndemn la unitate în fața unei coaliții care ne-a adus aici. Acest apel este însă și un îndemn la realism și speranță. Pentru asta vă prezentăm, în anexă, un calendar al parcursului Codului Penal până când ar putea să revină la vot și să fie trimis spre promulgare către președintele României.

Vă chemăm alături de noi în demersurile pe care le vom face, suntem deschiși la dialog, propuneri și chemăm orice organizație democratică, asociație profesională, sindicat, ONG, instituție academică să se alăture acestui apel și să găsim împreună soluții și acțiuni comune pentru salvarea democrației. Ne angajăm și vă propunem să folosim împreună toate resursele și instrumentele parlamentare și civice pe care le avem la dispoziție pentru a-i împiedica să meargă până la capăt.

Cu speranță,

Dan Barna,

președinte USR

Dacian Cioloș,

președinte fondator RO+

***

Etape procedurale ale Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancționarea faptelor de corupție :

06.07.2018 – a fost depusă o sesizare la CCR de către senatorii și deputații USR și PNL.

17.09.2018 – a fost stabilit termenul de pronunțare al CCR pe sesizarea USR și PNL.

După ce se pronunță CCR, în funcție de decizia acesteia:

1) admiterea sesizării:

  1. dacă sesizarea se admite parțial, în legătură cu anumite prevederi, legea se întoarce la Parlament pentru reexaminare – nu este reglementat decât termenul de adoptare tacită la camera sesizată
  2. dacă sesizarea se admite integral, iar legea este declarată neconstituțională în ansamblul său, procedura legislativă încetează, urmând ca Parlamentul să decidă dacă o reia de la zero sau nu.

2) respingerea sesizării: proiectul se trimite Președintelui României, pentru promulgare

Trimiterea proiectului, Președintelui României, pentru promulgare – Constituția prevede un termen de 20 de zile în interiorul căruia Președintele poate:

1) să promulge legea

2) să solicite CCR verificarea constituționalității acesteia – sesizarea CCR suspendă curgerea termenului de 20 de zile (si Președintele poate solicita în sesizare efectuarea unei trimiteri preliminare) iar în funcție de decizia CCR:

  1. A) dacă sesizarea este admisă proiectul se întoarce la Parlament și se reia procedura
  2. B) dacă sesizarea este respinsă, Președintele poate:
  3. a) să promulge legea în termen de 10 de zile
  4. b) să o retrimită, în interiorul termenului de 10 zile, la reexaminare către Parlament.

În funcție de analiza sesizărilor la CCR și de graba coaliției PSD-ALDE adoptarea finală ar putea avea loc cel mai devreme la finalul anului.