USR: UE arată că nu tolerează practicile autoritare ale puterii de la Chișinău

USR: UE arată că nu tolerează practicile autoritare ale puterii de la Chișinău

Uniunea Salvați România salută reacția fermă a instituţiilor europene după invalidarea alegerilor de la Chişinău și rezoluția adoptată de Parlamentul European cu privire la suspendarea asistenței financiare acordate Republicii Moldova.

Rezoluția precizează că prin invalidarea alegerilor, nu au fost îndeplinite condițiile politice pentru debursarea asistenței macro-financiare: „Se așteaptă ca Comisia Europeană să suspende orice plăți prevăzute pentru debursarea asistenței macro-financiare acordate Moldovei. Consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția că acestea sunt efectuate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de către organismele internaționale specializate.  Se cere suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar, în baza precedentului din iulie 2015, când suportul bugetar a fost suspendat în urma crizei bancare”.

„Ca şi în România sau Polonia, cetățenii sunt cei care vor suferi de pe urma deciziilor unei conduceri corupte. Rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European, care poate duce la suspendarea suportului bugetar acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova, este un demers logic al Uniunii care atrage atenţia în cel mai ferm mod cu putinţă asupra abuzului flagrant al guvernării oligarhice de la Chişinău comis împotriva voinţei propriilor cetăţeni. Împreună cu toţi colegii din Uniunea Salvaţi România, vom solicita cu aceeaşi fermitate respectarea votului cetăţenilor din Chişinău a căror alegere este în continuare călcată în picioare de către forţele pro-ruse şi oligarhice din Republica Moldova. Trebuie să rămânem alături de fraţii noştri de peste Prut în parcursul democratic şi pro-european pe care ei şi-l doresc şi îl merită indiferent de ce face gruparea coruptă aflată, ca şi cea de la Bucureşti, vremelnic la putere”, a transmis preşedintele USR, deputatul Dan Barna.

Prin rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European, UE arată că nu tolerează practicile autoritare ale puterii de la Chișinău, chiar dacă aceasta se auto-declară pro-europeană.


„Parcursul european a fost pus în pericol de către un grup de oameni care au pus stăpânire pe statul Republica Moldova. Justiția aservită intereselor politice ale puterii a devenit o unealtă pentru guvernarea de la Chișinău prin care încearcă să anihileze orice formă de opoziție atât politică și mai ales civică.  Modificarea legislației electorale care pune în pericol democrația și invalidarea alegerilor de o justiție pusă în slujba unui partid sunt motive plauzibile pentru Parlamentul European de a pune sub semnul întrebării relația pe mai departe cu guvernarea de la Chișinău. Rezoluția de astăzi ne-a arătat că în relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova prioritară sunt cetățenii. Decizia de astăzi este menită să sancționeze derapajele puterii de la Chișinău pentru a o determina să revină pe calea respectării statului de drept și a libertății cetățenilor”, a declarat senatorul Radu Mihail, membru în Comisia pentru Politică Externă.

Uniunea Salvați România atrage atenția guvernului de la Chişinău să trateze cu seriozitate avertismentul venit din partea instituțiilor UE şi să ia imediat măsurile necesare pentru a nu pune în pericol șansa de dezvoltare a Moldovei şi a cetăţenilor săi pe care o oferă parcursul şi sprijinul european.

„Uniunea Europeană a făcut în sfârșit ce trebuia să facă mai demult în relația cu regimul oligarhic de la Chișinău – să condiționeze finanțările de reforme în justiție și anticorupție, de respectarea statului de drept și a democrației.  O astfel de măsură ar fi fost și mai oportună atunci când Parlamentul Republicii Moldova, la comanda lui Plahotniuc, a votat adoptarea sistemului electoral mixt. Lipsa la acel moment a unor acțiuni concrete din partea UE, dar și din partea Guvernului României, l-a motivat pe Plahotniuc să dispună un alt abuz, de data aceasta fără precedent în istoria Republicii Moldova: invalidarea unor alegeri democratice. Nu ar trebui să mai fie nicio îndoială pentru nimeni că R. Moldova merge spre dictatură. România nu trebuie să rămână singurul finanțator al regimului Plahotniuc, ci trebuie să fie solidară cu UE, pentru că de banii pe care îi dăm oricum nu beneficiază cetățenii”, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de Politica Externă și vicepreședinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării.

USR îndeamnă în cel mai categoric mod la respectarea de către guvernul Republicii Moldova a ordinii democratice şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi la corectarea imediată a situaţiei în care au adus Republica Moldova ca urmare a invalidării abuzive a alegerilor anticipate pentru primăria municipiului Chişinău.