USR lansează primul program de guvernare participativ: Revoluția cetățenilor – Puterea în mâna ta!

USR lansează primul program de guvernare participativ: Revoluția cetățenilor – Puterea în mâna ta!

USR a anunțat că va lansa până la finalul anului un program de guvernare participativ sub sloganul ”Revoluția cetățenilor – Puterea în mâna ta!”.

Uniunea Salvați România a anunțat, miercuri, 3 iulie, că va lansa până la finalul anului un program de guvernare participativ sub sloganul ”Revoluția cetățenilor – Puterea în mâna ta!”.

Biroul Național al Uniunii Salvați România a aprobat o dezbatere structurată pe tema programului de guvernare, pornind de la zece schimbări de paradigmă care să contribuie la dezvoltarea țării.

Cele zece schimbări de paradigmă:

 1.  Facem România să devină cea mai prietenoasă țară din Uniunea Europeană pentru investiții și despovărăm cetățenii de greutățile fiscale și birocratice. O economie prosperă care să încurajeze acumularea de capital poate face tinerii nu doar să nu mai plece din țară, ci și să se întoarcă să creeze valoare în România. Vom schimba filozofia de reglementare a statului astfel încât întreprinderile mici să aibă obligații birocratice și fiscale reduse.

  2. Construim un sistem de educație care să pună nevoile copiilor pe primul loc și să dea mai multă putere părinților. Vom investi în calitatea școlilor publice și vom deschide ușile concurenței și antreprenoriatului, capabil să ofere cât mai multe alternative, spre beneficiul copiilor.

  3. Clădim un sistem de sănătate performant înfăptuit prin a pune mai multă putere în mâna pacienților. Pacienții vor fi în centrul sistemului, nu la periferia acestuia ca până acum. Vom sprijini dezvoltarea unei piețe de asigurări de sănătate capabilă să suplinească din neajunsurile sistemului actual.

  4. Repunem justiția în drepturi astfel încât să combată în mod real corupția. Fără penali în funcții publice este crezul USR. Dorim continuarea cooperării cu partenerii europeni și încurajarea unui sistem de justiție european.

  5. Regândim sistemul de protecție socială, pentru facilitarea reintegrării pe piața muncii și reducerea abandonului școlar. Cel mai bun program social este un loc de muncă, de aceea vrem să ne apropiem de sistemele europene de tip scandinav (flexi-siguranță). Vom combate sărăcia rurală prin recentrarea politicilor agricole pe fermele de familie, mici și mijlocii și nu pe întreținerea unei caste de mari latifundiari beneficiari de subvenții masive. Vom opri polarizarea regională prin modernizarea căilor de comunicații.

  6. Susținem dezvoltarea durabilă și protejarea mediului, dând mai multă putere comunităților locale pentru a-și gestiona responsabil patrimoniul și resursele.

  7. Finalizăm un program de construcție a infrastructurii de transport finanțat în primul rând din fonduri nerambursabile și vom implica mediul privat în gestionarea marilor investiții. Companiile de stat s-au dovedit falimentare în a gestiona construirea infrastructurii. Treaba pe care CNAIR o face prost acum poate fi externalizată către parteneri privați competenți.

  8. Reducem aparatul birocratic mare și costisitor pe care îl are România. Avem nevoie de digitalizare, de mai puțini funcționari în ministere și mai mulți funcționari la ghișee în slujba cetățenilor. Vom face o reformă a administrației publice prin reducerea numărului de ministere la maxim 15 și a numărului de parlamentari la 300 precum și prin control cetățenesc real asupra guvernării locale, prin implementarea bugetării participative.

  9. Susținem o piață culturală funcțională și vie care să dea o șansă de afirmare artiștilor noi și să se integreze în circuitul internațional al valorilor culturale. În același timp ne dorim revigorarea civismului prin cunoașterea trecutului care nu trebuie uitat de noile generații.

  10. Reformăm sistemul de accesare a fondurilor europene și naționale de dezvoltare prin folosirea sistemului bancar astfel încât procesul să fie debirocratizat și să fie înlesnită accesarea de fonduri europene pentru toți românii.

Cele zece schimbări de paradigmă au rezultat în urma campaniei de consultare civică ”USR e vocea ta”, pe care partidul a desfășurat-o timp de cinci luni (decembrie-aprilie), la nivel național. Peste 10.000 de cetățeni au completat chestionare cu privire la nevoile lor și așteptările legate de guvernarea României.

Uniunea Salvați România invită, timp de trei luni de zile, toți cetățenii să intre pe https://usr.ro/program-de-guvernare-participativ/ și să trimită idei și sugestii pentru programul de guvernare participativ. Toate ideile vor fi dezbătute în interiorul partidului, iar cele care vor avea cea mai mare susținere din partea membrilor USR se vor regăsi în programul de guvernare. Coordonatorul programul de guvernare participativ al USR este Claudiu Năsui, membru în Biroul Național.

USR este primul partid din România care a lansat o dezbatere națională pentru a construi programul de guvernare. Principalul obiectiv al programul de guvernare de tip participativ este transferul puterii de la politicieni la cetățeni.

“USR este emanația unei revoluții cetățenești, de aceea credem că avem vocația de a repune puterea în mâinile cetățenilor. Suntem un partid care își propune să oprească acest proces de feudalizare din prezent, să eliberăm cetățeanul și să-i redăm vocea. Procesul pe care îl propunem cu acest program de guvernare este să ținem cont de părerile cetățenilor astfel încât să rezolvăm nevoile reale ale României”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, coordonator al programului de guvernare participativ.

“Guvernarea are la bază competența sau loialitatea, iar soluția pentru România este ca cetățenii să se implice în politică, pentru a restabili competența ca valoare principală. În ultimele trei guvernări am văzut doar loialitate, este necesar să inversăm valorile”, a conchis președintele USR Dan Barna.