USR anunță rezultatele campaniei de consultare civică ”USR e vocea ta”

USR anunță rezultatele campaniei de consultare civică ”USR e vocea ta”

Uniunea Salvați România a anunțat, miercuri, 3 iulie, rezultatele campaniei de consultare civică ”USR e vocea ta”. Timp de cinci luni, USR a discutat cu peste 10.000 de cetățeni despre cum ar trebui să arate România, iar ideile rezultate din această consultare vor face parte din programul de guvernare al USR care va fi prezentat la finalul anului.

“Proiectul a fost unul complex și s-a desfășurat atât online, cât și offline. În toată țara am avut echipe de membri care au ieșit în stradă să vorbească cu oamenii, ceea ce face din “USR e vocea ta” cea mai mare consultare populară din politica românească. Cele peste 10.000 de idei pe care le-am strâns de la oameni vor constitui baza unui altfel de program de guvernare. USR dă puterea cetățenilor și construiește în funcție de realitatea lor”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea, coordonatorul campaniei ”USR e vocea ta”.

Cei mai mulți cetățeni care au completat chestionarele USR au vârsta cuprinsă între 30-44 de ani (48%), studii superioare (69,8%) și sunt angajați ori antreprenori (63,9%). O treime dintre ei cred că cel mai bun moment al României în ultimii zece ani a fost guvernarea tehnocrată (31,4%), urmată de aderarea la UE (11,3%) și alegerea lui Klaus Iohannis (6,5%). În ceea ce privește cel mai prost moment al României, majoritatea respondenților (56,7%) au răspuns actuala guvernare PSD. De asemenea, peste 800 de respondenți au adăugat și numele Președintelui PSD, Liviu Dragnea.

În opinia cetățenilor, domeniile prioritare pentru dezvoltarea României sunt: justiția independentă (15,4%), educația performantă (10,8%) și o infrastructură modernă (9,6%). Cetățenii sunt conștienți că situația dezastruoasă din spitale, școli și de pe drumuri îi afectează în mod direct și înțeleg că toate acestea sunt cauzate de corupție și de un stat nereformat.

Printre exemplele pe care le dau cetățenii ca primele măsuri pe care le-ar lua dacă ar fi premierul României se numără: ”cota unică de 9%”, ”un organism de control (gen DNA) pentru protecția mediului”, ”introducerea asigurărilor private de sănătate”.

Chestionarele au inclus și întrebări cu privire la USR și așteptările oamenilor de la partid. Liderii și membrii USR sunt percepuți de cei mai mulți cetățeni ca ”cinstiți, onești, drepți” (27,4%) și reprezintă tinere speranțe (15,1%), în antiteză cu politicienii clasici atât din punct de vedere al vârstei, cât și din punct de vedere al valorilor și principiilor promovate. Cele mai multe sfaturi pentru USR vizează comunicarea, extinderea și programul politic.

În urma chestionarelor aplicate în cadrul campaniei ”USR e vocea ta” au rezultat zece schimbări de paradigmă care vor fi folosite ca start al dezbaterii interne și externe pe tema programului de guvernare al USR. “În România programele de guvernare se fac în laboratorul de partid, unde nu răzbate nicio voce de afară. Iar rezultatele lor le vedem în jurul nostru: sărăcie, subdezvoltare, migrație. În USR considerăm că un program de guvernare de succes se bazează pe realitatea și nevoile exprimate de cetățeni. Puterea e la cetățeni, la propriu, în USR”, a declarat președintele USR Dan Barna.