Senatul a votat modificările Codului Penal. Dragnea scapă de condamnare

Senatul a votat modificările Codului Penal. Dragnea scapă de condamnare

USR condamnă votul de astăzi din Senat pentru modificarea Codului Penal. Toți senatorii majorității PSD-ALDE care au votat modificarea definiției abuzului în serviciu și eliminarea neglijenței în serviciu din Codul Penal au devenit complicii lui Liviu Dragnea și ai infractorilor.

Noua definiție a abuzului în serviciu condiționează fapta de obținerea unui folos patrimonial pentru sine sau pentru rude, dar mai mult decât atât reduce pedeapsa cu închisoarea și elimină interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. Mai mult, neglijența în serviciu, o infracțiune conexă abuzului în serviciu, a fost eliminată din Codul Penal, iar persoane precum Sevil Shhaideh, Liviu Dragnea sau Cristian Popescu Piedone nu vor mai putea fi sancționați pentru faptele lor din dosarele penale.

“Vedem cum PSD este tot mai concentrat pe infractori și uită cu desăvârșire să protejeze, de fapt, victimele. Abuzul în serviciu a fost mutilat astfel încât fapta funcționarului public, care prin acțiunile sale aduce prejudicii bugetului statului și crează beneficii în contul altor persoane, nu mai poate fi sancționat decât în situația în care aduce beneficii unor rude apropiate până la gradul II. Pe senatorii PSD-ALDE nu-i interesează consecințele și impactul acestor modificări. Au mutilat tot”, a declarat senatorul USR George Dircă, membru în Comisia Juridică.

Pe de altă parte, confiscarea extinsă va fi aplicată mai greu, de acum înainte va fi necesar ca autoritățile să aducă probe certe pentru a arăta disproporția dintre veniturile înfăptuitorului și averea pe care acesta o deține. Codul Penal va fi astfel în contradicție cu directivele europene din acest domeniu.
Senatorii USR și-au susținut în plen toate amendamentele care nu au fost admise în comisia Iordache, dar acestea au fost respinse pe bandă rulantă de majoritatea parlamentară, iar modificările propuse de PSD-ALDE au fost adoptate în regim de urgență și fără dezbateri.

“Mi-e rușine că în loc să evoluăm, ne metamorfozăm pe zi ce trece într-un stat haiducesc, unde cei aflați la Putere ocrotesc și nășesc – da, un cuvânt drag mafioților – corupția, incompetența, abuzul și neglijența în serviciu, în loc să le sancționeze cu asprimea cuvenită. Nici nu mai pomenesc de situația revoltătoare în care am ajuns ca Legislativ, să dezbatem varianta mai toxică și mai primejdioasă a rușinoasei OUG 13/2017, atunci când sute de mii de oameni au ieșit, revoltați, în stradă”, a declarat senatorul Nicu Fălcoi.

USR subliniază că votul a venit după numai 12 zile de când Liviu Dragnea a fost condamnat pentru abuz în serviciu, ceea ce arată că majoritatea parlamentară servește în Parlament interesele de partid și ale liderului său.

După votul de astăzi, Parlamentul seamănă tot mai mult cu un grup infracțional. USR se va lupta până la capăt și se va folosi de toate mijloacele legale pentru a opri abuzurile pe care PSD-ALDE le comit doar pentru a scăpa de dosare penale.