USR a inițiat un proiect care facilitează inițiativele cetățenești

USR a inițiat un proiect care facilitează inițiativele cetățenești

Parlamentarii USR Silviu Dehelean și George Dircă au inițiat un proiect de lege care facilitează inițiativele cetățenești ale românilor.

Din păcate, legislația actuală este lipsită de norme care să încurajeze participarea și implicarea cetăţenilor în viaţa civică sau politică. Scopul proiectului USR este înlăturarea barierelor de acces la procesul de legiferare și încurajarea cetățenilor de a participa la dezbaterea politică și elaborarea legilor.

”Experienţa ultimelor luni, în care USR a strâns semnături pentru inițiativa cetățeanească Fără penali în funcții publice, a arătat limitele legislației în vigoare, care nu este adaptată vremurilor şi progresului tehnologic și nici nevoilor cetăţenilor români care beneficiază acum de avantajele mobilităţii pe piaţa muncii, dar şi de libera circulaţie oriunde în lume”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, unul dintre inițiatori proiectului și membru în Comisia juridică din Camera Deputaților.

De exemplu, criteriul domiciliului în România prezent în legea actuală nu răspunde necesităților sociale prezente – comunităţi tot mai mari de români cu domiciliul în afara țării sunt astăzi în imposibilitatea exercitării reale a dreptului la iniţiativă legislativă, fiind privați în fapt de un drept consacrat prin Constituție tuturor cetățenilor români.

”Din practică a reieșit, de asemenea, nevoia clarificării textelor Legii nr. 189/1999, multe articole nemodificate din anul 1999 s-au dovedit insuficient de precise și rămase în urma evoluțiilor legislative din domeniile conexe legii, dacă nu chiar concepute în așa fel încât să fie mai degrabă o piedică în calea inițiativelor cetățenești”, a atras atenția senatorul George Dircă, unul dintre inițiatorii proiectului și membru în Comisia juridică din Senat.

Principalele modificări pe care le aduce proiectul:

  • CCR analizează inițiativa cetățenească înainte de începerea procedurii de strângere a semnăturilor;
  • termenul de strângere a semnăturilor se prelungește de la 6 la 12 luni;
  • se elimină obligația ca pe listele de semnături să fie imprimate localitatea și județul;
  • se elimină obligația de a trece CNP-ul cetățenilor în listele de semnături;
  • cetățenii pot folosi semnătura electronică pentru a semna inițiativa;
  • cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot semna pentru inițiativă pe baza paşaportului;
  • se stipulează expres în lege dreptul voluntarilor de a strânge semnături în spațiile publice;
  • se introduce posibilitatea de a face donații și sponsorizări pentru promovarea inițiativei și strângerea de semnături;
  • se prevede dreptul cetățenilor de a solicita ștergerea datelor personale după 2 ani de la depunerea inițiativei.

Proiectul de modificare şi completare a Legii 189 din 9 decembrie 1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni a fost depus miercuri, 27.06.2018, la Parlament.