PSD vrea să scoată USR din Parlament cu forța

PSD vrea să scoată USR din Parlament cu forța

USR contestă vehement proiectul de schimbare a regulamentului Camerei Deputaților prezentat, miercuri, în ședința Biroului Permanent, prin care coaliția PSD-ALDE încearcă să scoată cu forța deputații USR din clădire atunci când „perturbă” liniștea din Parlament.

Proiectul elaborat de tartorul PSD Eugen Nicolicea prevede că „este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului”.

Proiectul mai prevede că „preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul/deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul/deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta/aceştia persistă, dispune eliminarea din sală.”

„Astăzi s-a propus o schimbare de regulament care este absolut scandaloasă: deputații vor putea fi luați cu forța din plen în situația în care președintele de ședință consideră că nu sunt disciplinați. În plus, în același regulament, s-a propus ca și sancțiune pentru deputații indisciplinați eliminarea de la toate ședințele de plen pentru 30 de zile. Vor efectiv să ne poată da afară din Parlament”, a declarat Claudiu Năsui, liderul de grup al deputaților USR.

În mod ironic, proiectul a fost trimis la comisia de regulament pentru a primi raport, comisie condusă de același Eugen Nicolicea care a elaborat proiectul. Dacă acest proiect va fi adoptat, USR îl va ataca la Curtea Constituțională.