Proiect de lege USR care oprește măsurile abuzive ale ANAF

Proiect de lege USR care oprește măsurile abuzive ale ANAF

USR a depus un proiect de lege care limitează măsurile abuzive ale ANAF asupra antreprenorilor și firmelor. Proiectul USR prevede că autoritățile vor putea începe executarea silită a românilor care nu-şi achită de bunăvoie obligațiile fiscale, numai după obținerea unei încuviințări judecătorești.

“Strategia ANAF în multe cazuri poate fi rezumată la: poprește mai întâi, pune întrebări după. Se pune poprire, după care întreprinzătorul are de mers ore în șir la ghișee sau chiar în instanță, are de plătit avocați și de negociat cu executori. Labirintul birocratic în care este aruncat este imposibil de navigat pentru omul de rând. La asta se adaugă o serie de probleme administrative cum sunt faptul că popririle sunt dublate sau chiar complet lipsite de bază”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, unul dintre inițiatorii proiectului.

Executările silite, şi în special popririle puse de ANAF, în mod strict administrativ şi fără încuviințarea instanțelor, au condus în practică la abuzuri care au sabotat firmele româneşti. Popririle afectează în mod special firmele mici, deoarece acestea pot face apel mai greu la avocați şi la surse alternative de finanțare.

“Ne-am întâlnit în ultimele luni cu mediul de afaceri din mai multe județe din țară, iar abuzurile ANAF au fost una dintre problemele cel mai des evocate. În România, blocarea conturilor nu este folosită doar în cazuri excepționale sau ca soluție de ultim resort cum este în alte țări, precum Danemarca sau Marea Britanie, ci este o practică des întâlnită care duce la falimentul antreprenorilor și blocarea activității în cazuri absolut ilegitime”, a declarat deputatul USR Cristina Prună.

USR atrage atenția că poprirea conturilor duce la incapacitatea persoanelor de a-şi folosi sumele existente în conturile bancare. Acele sume ar putea fi folosite în vederea formulării unei contestații împotriva actelor administrative fiscale prin care s-a instituit poprirea. Românii sunt astfel împiedicați să-și exercitei dreptul de a contesta acte administrative fiscale, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare legislativă inițiat de deputatul Claudiu Năsui și deputata Cristina Prună.  

Textul inițiativei poate fi citit aici: https://www.senat.ro/legis/PDF/2018/18b328FG.pdf

Iar expunerea de motive aici: https://www.senat.ro/legis/PDF/2018/18b328EM.pdf