Pedeapsă colectivă pentru grupul USR – Interzis la primit vizite în Parlament

Deputații și senatorii USR sunt tratați în Parlament ca niște deținuți într-un penitenciar care nu au voie să primească vizitatori, iar atunci când totuși primesc vizite trebuie să fie supravegheați!

În ședința de astăzi a Biroului Permanent al Camerei Deputaților PSD-ALDE a votat ca grupul USR să nu mai aibă dreptul la invitați în Parlamentul României până la finalul sesiunii parlamentare. USR transmite că este decizie inacceptabilă, atât din punct de vedere moral, cât și legal.

“Am insistat să ne dea baza regulamentară în baza căreia acționează Biroul Permanent, dar domnul Iordache a spus râzând că este doar pentru buna desfășurare. Avem de-a face cu o majoritate parlamentară care acționează în mod vădit ilegal, pentru că nu poți să aplici o pedeapsă colectivă și nu poți să restricționezi accesul într-un spațiu public cum este Parlamentul și nu poți să interzici accesul invitaților doar unui singur partid parlamentar. Deci este un abuz complet. Nu credeam că abuzurile vor merge atât de departe, dar se pare că acești oameni nu mai au nicio limită”, a declarat liderul grupului de deputați al USR, Claudiu Năsui.

De asemenea, printr-o hotărâre a Biroului Permanent al Senatului, accesul a fost restricționat încă de ieri, 25 iunie, tuturor vizitatorilor la grupul parlamentar din Senat. Astfel, un cetățean care avea audiență la senatoarea USR Ramona Dinu, a fost ținut la poartă până a primit autorizația de acces de la Secretarul General, iar ulterior a fost însoțit de un angajat al Senatului pe toată perioada întrevederii.

“Exista o procedură aplicată până ieri, orice invitat trebuia să-și prezinte cartea de identitate la intrare, se scana și se elibera o legitimație de o zi, temporară. Prin urmare, datele de identificare ale persoanei erau la dispoziția instituției. Măsurile adoptate ieri, sunt cel puțin exagerate. În sensul că se solicită ca noi să facem o cerere în scris către Secretariatul General, apoi așteptăm la poartă cu invitatul până la aprobarea cererii și cererea nu vine singură, vine cu un însoțitor pentru a participa la întâlnire. Considerăm că este o decizie abuzivă”, a declarat senatoarea USR Ramona Dinu.

Într-o adresă care a ajuns astăzi la grupul USR se arată că: “Începând cu data prezentei, accesul se va efectua exclusiv ca urmare a aprobării de către secretariatul general a solicitărilor scrise depuse în acest sens. Solicitarea scrisă va cuprinde locația unde se va deplasa invitatul, intervalul orar în care se va afla pe spațiilor Senatului, precum și numele și funcția angajatului Senatului responsabil de însoțirea invitaților.”

USR precizează că este pentru prima oară în istoria Parlamentului când se instituie o pedeapsă colectivă asupra parlamentarilor și atrage atenția că măsura stabilește un precedent care poate duce la apariția altor abuzuri în viitor. Acest lucru a fost semnalat și de membrii minorităților în timpul ședinței Biroului Permanent, însă majoritatea PSD-ALDE a trecut cu tancul peste valorile democratice.

“Ne aflăm aici ca într-o colonie penitenciară. Cetățenii sunt împiedicați să intre în Casa Poporului. Parlamentul a devenit locul unora care s-au baricadat în interiorul ei și doresc ca noi, ceilalți, să nu mai avem niciun contact cu oamenii care ne-au ales”, a conchis senatorul USR Vlad Alexandrescu, liderul de grup al senatorilor USR.