USR cere demiterea lui Liviu Dragnea din funcția de Președinte al Camerei Deputaților

USR cere demiterea lui Liviu Dragnea din funcția de Președinte al Camerei Deputaților

Deputatul USR Claudiu Năsui, liderului Grupului Parlamentar USR, a înaintat o scrisoare către liderul Grupului Parlamentar PSD, Vasile-Daniel Suciu, prin care solicită revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.

Liderului Grupului USR cere revocarea în baza Regulamentului Camerei Deputaților, care arată că: “Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.”

USR transmite că este inacceptabil ca un infractor cu două condamnări penale să rămână în una din cele mai importante funcții de conducere ale statului și să reprezinte România. Recenta condamnare penală la 3 ani și 6 luni cu executare a celui de-al treilea om din statul roman, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, decredibilizează atât instituția Parlamentului cât și România pe scena internațională.

În opinia USR, până la reabilitare, domnul Dragnea se află într-o încălcare flagrantă a articolului 1 alineatul (3) din Codul de conduită al deputaților și senatorilor: “Deputații și senatorii au obligația să acționeze cu onoare și disciplină ținând cont de principiile separației și echilibrului puterilor în stat, transparenței, probității morale, responsabilității și respectării reputației.”

”Sunt momente în care binele comun este mai important decât orice alte nevoi, inclusiv cele personale. Este nevoie doar de o fărâmă de demnitate pentru ca domnul Dragnea să-și dea seama că nu mai poate conduce Camera Deputaților. De aceea facem apel la dumneavoastră, domnule Suciu, să-l ajutați pe domnul Dragnea să realizeze că dumnealui este, în momentul de față, principala problemă a partidului dumneavoastră și a României”, a declarat liderul Grupului Parlamentar USR, Claudiu Năsui.

USR își exprimă încrederea că domnul Vasile-Daniel Suciu va conștientiza că Liviu Dragnea nu mai poate conduce Camera Deputaților și va cere demiterea sa. “Demisia lui Dragnea trebuie să fie un act de onoare prin care să arate că îi pasă de țară, pentru că nu poate fi condusă de facto de un om condamnat penal deja în două dosare. Nu am fi ajuns aici ca țară dacă penalii nu ar ocupa funcții publice în statul român. Facem apel la toți cetățenii să semneze inițiativa susținută de USR, Fără Penali în funcții publice”, a conchis vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu.

Consultă aici textul scrisorii:

Cerere de revocare a Președintelui Camerei Deputaților