USR condamnă confiscarea voturilor din Republica Moldova

USR condamnă confiscarea voturilor din Republica Moldova

Uniunea Salvaţi România îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de situația din capitala Republicii Moldova şi condamnă cu fermitate furtul voturilor cetăţenilor de către forţele oligarhice şi pro-ruse de la Chişinău.  

Dreptul poporului de a-și alege propria conducere este principiul primordial al democrației. Atunci când procesul de votare este confiscat de autorități doar pentru că rezultatul nu convine unor interese personale ori de grup, nu mai putem vorbi de existenţa democraţiei, ci de o formă sau alta de dictatură.

„Republica Moldova este astăzi un stat capturat de oligarhi şi de forţele pro-ruse, iar singura speranţă stă în implicarea cetăţenilor. Eu şi colegii mei din Uniunea Salvaţi România condamnăm cu fermitate acest act de o gravitate extremă, care încalcă statul de drept, democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi voinţa liber exprimată a acestora. Atunci când într-un stat nu mai este respectat nici măcar dreptul la vot, acel stat ajunge să nu mai funcţioneze democratic. Suntem în continuare alături de cetățenii Republicii Moldova care au demonstrat că își doresc o capitală europeană într-un stat european”, a transmis Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvaţi România.

Decizia celor două instanțe de la Chișinău, care au invalidat rezultatelor alegerilor din 3 iunie pentru primăria Chişinău reprezintă cel mai grav act de încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a statului de drept şi a voinţei cetăţenilor.  Independența justiției și imparțialitatea acesteia au fost abuzate în mod flagrant de autorităţile din Republica Moldova, un argument în plus pentru care cetățenii au votat pentru forţele pro-europene şi democratice din Chişinău.

„Dacă la Bucureşti avem de-a face cu încercarea PSD-ALDE de a prelua controlul statului pentru a salva pielea unor condamnaţi penal, la Chișinău o altă grupare a uzurpat statul și sugrumă justiția pe placul lui Plahotniuc şi, foarte probabil, a lui Dodon. Situația creată riscă să blocheze total asistența din partea Uniunii Europene și să ducă Moldova departe de valorile europene. Rămânem în mod cert alături de Andrei Năstase, Maia Sandu şi de toate forţele pro-europene de la Chişinău. Indiferent de câte abuzuri se comit, dacă cetăţenii vor ieşi la vot la alegerile viitoare, statul şi societatea din Republica Moldova nu pot fi confiscate”, a declarat şi senatorul USR pentru românii cu domiciliul în afara României, Radu Mihail.

”Decizia de invalidare a mandatului lui Andrei Năstase este una total nedemocratică și confirmă faptul că Republica Moldova este un stat complet capturat de un singur om, Vlad Plahotniuc. Acesta a aruncat la coș voturile chișinăuienilor pentru că nu-l vrea pe Andrei Năstase, reprezentantul forțelor cu adevărat pro-europene și anti-oligarhice PDA și PAS la Primărie și se teme de schimbare. Este clar acum că o justiție controlată poate fi folosită pentru cele mai grave abuzuri. Partenerii europeni ai R.Moldova trebuie să reacționeze ferm la acest recul grav al democrației. În România, Liviu Dragnea încearcă să replice exact modelul Plahotniuc, dar iată că nu reușește. Noi susținem forțele cu adevărat pro-europene și anti-oligarhice, PDA și PAS, în frunte cu Andrei Năstase și Maia Sandu, pentru că ducem aceeași luptă pentru democrație și stat de drept pe ambele maluri ale Prutului”, a arătat deputatul USR Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Uniunea Salvați România priveşte, totodată, cu îngrijorare evoluţia protestelor de la Chişinău şi lansează un apel la calm şi la un protest paşnic din partea cetăţenilor care îşi vor apăra drepturile în stradă.