USR cere demisia ministrului de Interne Carmen Dan

USR cere demisia ministrului de Interne Carmen Dan

USR cere demisia ministrului de Interne Carmen Dan și a șefului Jandarmeriei române Sebastian Cucoș. Evenimentele din ultima zi ne demonstrează că cei doi au transformat Jandarmeria în brațul armat al lui Liviu Dragnea. În România lui 2018 este inadmisibil ca o instituție a statului să acționeze la comanda partidului.

USR condamnă violențele împotriva jurnaliștilor atât din timpul protestului din Palatul Parlamentului cât și din Piața Victoriei, acestea sunt dovada că PSD a început represiunea împotriva presei și a oamenilor care vor să-și manifeste un drept constituțional, acela de a protesta.

“Este greu de explicat situația în care a ajuns în România. În Parlament am văzut cum Dragnea a fost protejat de deputații PSD prin îmbrâncirea jurnaliștilor iar cetățenii din Victoriei și jurnalistul german a fost băgați în dubă precum în dictaturile sud-americane. Ceea ce am văzut ieri se înscrie în dreptul unei demonstrații de forță a statului polițienesc, trist este că doar asta vedem de un an și jumătate, vedem cum violența este promovata ca politică de stat. PSD târăște România afară din Europa și ne îndreptă spre o dictatură a forței”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR va cere cercetarea disciplinară a celor patru parlamentari PSD (Dorel Căprar, Vlad Bontea, Ilie Toma, Cristian Buicu) care au îmbrâncit și au împărțit pumni printre jurnaliștii prezenți ieri în fața plenului Camerei Deputaților. Mai mult, USR va depune un proiect de lege a adunărilor publice care să facă imposibile pentru viitor abuzurile autorităților, primării și jandarmerie, împotriva manifestațiilor.

“Jandarmii din Piața Victoriei au avut o atitudine foarte ostilă încă de la început, au provocat incidente toată seara, deși au văzut că de un an și jumătate protestăm doar pașnic. Pe mine m-au luat pentru că am întrebat de ce l-au ridicat pe un tip din piață”a declarat membrul USR Anton Cupcea, unul dintre cetățenii bătuți de jandarmi și băgați în dubă.

Deputatul USR Tudor Pop atrage atenția că PSD pregătește o lege cu dedicație anti-proteste pentru MAI, PLX 211/2017. ”Menționez doar două prevederi: dreptul de a interveni prin forță pentru a dispersa mulțimi pașnice, dreptul de a reține fără alte explicații cetățenii care protestează pașnic, și transformarea Jandarmeriei în organ de cercetare penală.” Proiectul de lege a fost respins de Camera Deputaților și din decembrie se află la Senat, care este Cameră Decizională.

Dictatura PSD nu se termină aici, intenționează să mai amputeze încă un drept al cetățenilor, prin schimbarea regulamentului din Camera Deputaților și Senatului astfel încât proteste precum cele de ieri să nu se mai întâmple. “În ședința Biroului Permanent Reunit, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va schimba regulamentul pentru ca astfel de situații să nu mai aibă loc. Atitudinea de astăzi a președintelui Senatului este aceeași pe care a avut-o și Ion Iliescu în anii 90, lucru care a dus România într-o zonă neagră a Europei. Tăriceanu promovează un discurs care duce în zona fascismului”, a conchis deputatul USR Cristina Prună.

USR se va folosi de toate pârghiile pe care le are pentru ca ”democrația cu duba” să nu se mai întâmple, credem că Parlamentul este un spațiu public unde cetățenii au dreptul să fie prezenți și să interacționeze cu aleșii lor iar cei din Piața Victoriei au dreptul să-și strige nemulțumirile față de guvern.