PSD-ALDE-UDMR au adoptat noul Cod de Procedură Penală cu dedicație pentru penali

PSD-ALDE-UDMR au adoptat noul Cod de Procedură Penală cu dedicație pentru penali

 

Uniunea Salvați România a votat, luni, împotriva schimbărilor la Codul de Procedură Penală, adoptate cu dedicație pentru penalii PSD-ALDE.

Deputații USR au purtat astăzi în plen tricouri inscripționate cu mesajul #FărăPenali pentru a semnala abuzul majorității care a încălcat absolut toate regulamentele pentru a adopta cu urgență amendamentele la Codul de Procedură Penală.

Raportul pe aceste amendamente ar fi trebuit transmis deputaților cu cinci zile înainte, dar el a fost terminat în timpul dezbaterii din plen. Reprezentanții USR nu au avut timp să verifice raportul și nici nu au mai avut posibilitatea de a include în raport argumentele împotriva schimbărilor la Codul de Procedură Penală.

Astăzi în Comisia specială, s-a revenit la multe din amendamentele inițiale ale PSD-ALDE pe care nu au avut curaj să le adopte de la început. Un exemplu este amendamentul prin care toate sentințele pentru infracțiuni care au fost modificate de CCR pot fi revizuite. Este cazul infracțiunii de abuz în serviciu, pentru care sute de inculpați au fost trimiși în judecată. Ei vor putea cere revizuirea sentințelor după intrarea în vigoarea a noului Cod de procedură Penal.

Înainte de plen, în ședința Biroului Permanent în care s-a decis introducerea pe ordinea de zi a Codului de Procedură Penală, reprezentanții USR Claudiu Năsui și Cristian Seidler au protestat față de forțarea votului în aceeași zi cu dezbaterea din Comisia specială și au ieșit din sală. Astfel, decizia de a pune pe ordinea de zi Codul de Procedură Penală a fost luată fără unanimitate și încalcă regulamentele Parlamentului.

”Comisia specială a mimat tot timpul dezbaterea, dar în aceste zile nu au mai ținut cont de niciun fel de aparențe. Repeziciunea cu care s-au desfășurat toate procedurile și inclusiv votul final demonstrează caracterul discreționar și aservit politic al modificărilor în favoarea unor persoane cu probleme penale urgente. Să nu uităm că doar în câteva zile domnul Dragnea așteaptă o sentință”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Nu este o întâmplare că în ultima zi de ”dezbateri”, PSD-ALDE au admis o serie de amendamente care să sprijine corupții în eventualitatea în care ajung să răspundă în fața legii pentru dobândirea averilor nejustificate.  

În plen, deputatul Stelian Ion a susținut zeci de amendamente, dar toate au picat cu votul majorității, în pofida tuturor argumentelor logice. În această situație, tot ce au putut să mai facă deputații USR a fost să întârzie cât mai mult ședința și s-au opus vehement votului în bloc pe amendamente. Protestele USR l-au forțat pe președintele de ședință, pesedistul Gabriel Vlase, să respecte regulamentul și să supună votului fiecare articol cu amendamente.

Sunt multe motive pentru a contesta acest nou Cod de Procedură Penală la CCR, iar USR va depune alături de partidele de opoziție această contestație.