Moțiune împotriva ministrului Economiei: De 5 luni nu faceți altceva decât să creați o Românie a iluziilor

Moțiune împotriva ministrului Economiei: De 5 luni nu faceți altceva decât să creați o Românie a iluziilor

 

La dezbaterea de luni a moțiunii împotriva ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, senatoarea USR Silvia Dinică a vorbit de la tribuna Parlamentului despre cinci dintre cele mai mari eșecuri ale ministrului: legea redevențelor, șantierul naval Mangalia, conducta BRUA, programul național „Promovarea proprietății intelectuale românești” și Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Când va fi gata legea redevențelor? Care sunt soluțiile la solicitările angajaților de la șantierul naval Mangalia? Cum va realiza Transgaz conducta BRUA dacă nu mai are bani de investiții? În ce stadiu este programul național „Promovarea proprietății intelectuale românești”? Cum poate fi Fondul Suveran o idee bună dacă România nu are exces de fonduri? Acestea au fost întrebările adresate de USR ministrului Economiei.

Din ”lipsă de timp”, ministrul Dănuț Andrușcă a anunțat în plenul Senatului că va răspunde “în scris” întrebărilor adresate de către parlamentarii opoziției, dovedind încă o dată că este o marionetă incompetentă a PSD-ALDE. Opoziția a cerut prelungirea timpului pentru dezbatere, astfel încât ministrul să răspundă la întrebări, dar majoritatea a votat împotrivă, pentru a evita o situație penibilă.

De când a preluat conducerea ministerului, Dănuț Andrușcă, nu a făcut nimic pentru stimularea economiei, ba dimpotrivă, a accentuat starea de criză prin decizia de a lua din banii de investiției ai companiilor de stat pentru a acoperii deficitul bugetar provocat de revoluția fiscală.

”Domnule ministru, vă aflați de 5 luni în fruntea ministerului și ne-ați oferit foarte multă tăcere și nici un fel de rezultate. În Programul de Guvernare ați promis foarte multe românilor. Practic, nu faceți altceva decât să creați o Românie a iluziilor!”, a spus senatoarea USR Silvia Dinică, la dezbaterea moțiunii pentru demiterea lui Dănuț Andrușcă.

Redăm integral discursul senatoarei Silvia Dinică:

“Dragi colegi,

Domnule ministru,

La audierile de la începutul anului ați promis că veți dezvolta economia romanescă, prin crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite și susținerea tuturor producătorilor. Și ați sugerat jurnaliștilor să nu mai pună întrebări și să citească programul de guvernare.

omnule ministru, vă aflați de 5 luni în fruntea ministerului și ne-ați oferit foarte multă tăcere și nici un fel de rezultate. Vreau să îmi răspundeți la câteva întrebări despre câteva proiecte importante ale ministerului pe care îl conduceți.

Legea redevențelor

Ne-ați promis că la sfârșitul lunii februarie va fi gata legea redevențelor – nu erați sigur dacă o trimiteți către guvern sau către Parlament. De atunci și până azi nu s-a mai întâmplat nimic. Prin urmare rămâne în continuare un proiect cu multe necunoscute. România pierde bani și resursele noastre nu sunt protejate. Ați fost întrebat la audierile din Comisie și ați mințit, vă întreb și acum după 5 luni – când va fi gata legea redevențelor?

Șantierul naval Mangalia

Presa anunța vineri un nou protest al angajaților șantierului naval Mangalia. Deși construcția de drumuri și autostrăzi nu merge deloc bine v-ați decis că veți putea construi bărcuțe și fregate.  Știm cu toții cât de prost administrator este statul, cu atât mai puțin probabil să se descurce în cazul unei companii cu datorii uriașe. Care sunt soluțiile dumneavoastră la solicitările angajaților?

BRUA

Conducta BRUA este una dintre cele mai mari investiții ale Transgaz și un proiect esențial pentru securitatea şi independenţa energetică a României. Transgaz are nevoie de bani pentru proiectul BRUA. Ați ignorant această solicitare și ați lăsat compania fără bani de investiții, ați decis că e nevoie să vireze 90% din profit la bugetul de stat. Vă întreb, cum va realiza în aceste condiții compania acest proiect?

Programul național „Promovarea proprietății intelectuale românești”

Ați promis un program care să ofere acces cercetătorilor români la o platforma economică care să le permită obținerea protecției la nivel internațional pentru dreptul de proprietate intelectuală aferentă descoperirii sau invenției proprii.Vă întreb, care este stadiul în care se află acest program?

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Domnule Andrușcă, sunteți unul dintre miniștrii care ați luat banii pe care companiile de stat îi alocaseră pentru investiții și i-ați redirecționat în vederea acoperirii deficitului bugetar. Transgaz nu este singura companie care a rămas fără bani de investiții, de pe poziția de ministru ați acceptat ca patru companii să fie trecute la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, un proiect care va însemna falimentul României. Cum poate fi acest Fond o idee bună dacă România nu are exces de fonduri?

În Programul de Guvernare ați promis foarte multe românilor. Practic, nu faceți altceva decât să creați o Românie a iluziilor! Vă rog să îmi răspundeți la întrebări fără emoții.”