Deputatul USR Lucian Viziteu: De ce singurul protocol cu SRI necontestat este cel semnat chiar de Liviu Dragnea?

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu atrage atenția că singurul protocol secret încheiat de Serviciul Român de Informații pe care PSD nu îl contestă este cel semnat chiar de Liviu Dragnea.

“Salut decizia anumitor instituții de a desecretiza protocoalele semnatd e Serviciul Român de Informații cu structuri și instituții din statul român. Astfel de documente sunt de interespublic și este obligatoriu ca cetățenii români să cunoască arhitectura instituțională a statului român. În același timp, solicit Serviciului Român de Informații și Ministerului Dezvoltării Regionale să facă public și protocolul semnat între aceste două instituții, pe care se află chiar semnătura domnului Dragnea”, declară deputatul USR Lucian Daniel Stanciu Vizitei, membru în comisia de control a SRI.

Articolul 14 din legea de organizare a SRI menționează faptul că serviciul “colaborează cu Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Apărării Naționale,Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei și Finanțelor, Direcția Generală și Vămilor precum și cu celelalte organe ale administrației publice”. Pe această listă, nu apare însă Ministerul Dezvoltării Regionale.

“Conform acestor prevederi legale, SRI era obligat să colaboreze instituțional în primul rând cu instituțiile menționate expres, printre care se află Ministerul Justiției și Ministerul Public. Legea de funcționare a SRI stabilește că aceste colaborări au ca scop “îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin” prin lege.
Nicăieri nu avem însă stipulată expres necesitatea SRI de a semna un protocol secret cu Ministerul Dezvoltării Regionale. De aceea, solicit acestor instituții să facă public acest document, pentru a vedea dacă domnul Dragnea a încălcat sau nu legea în momentul în care a semnat acest protocol. În același timp, solicit instituțiilor media care au arătat un interes major față de subiectul protocoalelor să arate același interes și față de protocolul secret semnat de Liviu Dragnea”, încheie deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu.