Motivare. CCR a devenit un jucător politic care împarte puterea în stat

Uniunea Salvați România consideră că motivarea de astăzi a deciziei CCR în privința conflictului constituțional dintre Guvern și președinte dovedește că această instituție și-a abandonat rolul de garant al statului de drept, depășindu-și atribuțiile și împărțind, în interes politic, puterea între președinte și ministrul justiției.

CCR a rămas consecventă liniei pesediste de gândire. A și motivat deja, într-o altă hotărâre, că nu există un imperativ constituțional privind implicarea președintelui în procesul de numire/revocare a procurorilor șefi.

Oficial, CCR nu mai are nicio legătură cu respectarea Constituției și cu interesul național când dă decizii împotriva acestora și pentru penalii lui Liviu Dragnea.

”Această motivare este confirmarea că CCR devine un jucător activ, un jucător politic în România. În cuprinsul considerentelor pe care le-am citit, Curtea stabilește care este întinderea atribuțiilor/competențelor președintelui și ministrului justiției, când de fapt rolul Curții Constituționale este evident acela de a constata aceste atribuții așa cum sunt ele prevăzute în Constituția României. Curtea este una politică în acest moment și a decis ca președintele să iasă prost din această stabilire a atribuțiilor. Este clar un abuz și o schimbare a sistemului de guvernare din România”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR susține că CCR nu ar fi trebui implicată în acest caz, deoarece legea este foarte clară, iar rolul președintelui, care ocupă cea mai înaltă funcție din stat, nu este unul decorativ în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi.

”Aș remarca două chestiuni: prima este legată de faptul că nu se stabilește un termen explicit în care președintele ar trebui să dispună revocarea prin decret. Al doilea este legat de faptul că, fără precedent, această decizie conține o opinie concurentă semnată de doi dintre judecători și trei opinii separate, deci judecătorii Curții Constituționale au avut opinii destul de diferite și sunt argumente importante și într-un sens și în celălalt”, a declarat deputatul Stelian Ion, reprezentantul USR în Comisia specială.

Uniunea Salvați România consideră că CCR și-a pierdut total credibilitatea și trebuie reformată din temelii. În acest context, USR organizează, miercuri, 13 iunie, o dezbatere publică, la care invită toate partidele, dar și organizații din societatea civilă și asociații profesionale ale magistraților, pentru a discuta despre situația juridică fără precedent în care se află România după decizia Curții Constituționale.

În cadrul dezbaterii publice, Uniunea Salvați România va prezenta două proiecte de modificare a Constituției și respectiv a Legii de funcționare a Curții Constituționale care urmăresc depolitizarea CCR.