Asistăm la marea prespălare a penalilor

Asistăm la marea prespălare a penalilor

 USR avertizează că asistăm la marea prespălare a penalilor prin modificarea Codului de Procedură Penală în Comisia specială.

O modificare la Codul de Procedură Penală, adoptată astăzi în Comisia Iordache, îl ajută pe Liviu Dragnea să scape de eticheta de ”penal”. Comisia Iordache a decis că hotărârile definitive pot fi revizuite, dacă deciziile nu au fost semnate de magistrații care au judecat dosarele. Liviu Dragnea poate cere revizuirea hotărârii în dosarul Referendumului pe motiv că judecătoarea Livia Stanciu, care a soluționat dosarul în care liderul PSD a fost condamnat pentru fraudă electorală, s-a pensionat înainte de semnarea motivării sentinței.

O altă modificare adoptată astăzi în Comisia specială îi oferă lui Călin Popescu Tăriceanu siguranța că pe viitor nu va primi o condamnare în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă, după ce a fost achitat, în primă instanță, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Comisia Iordache a decis că instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare direct  în  apel decât dacă sunt administrate probe noi.

”Ce s-a întâmplat astăzi este marea prespălare penală a României. Dacă ceea ce s-a legiferat în Comisia specială va deveni lege în Parlamentul României, vom avea o mulțime de persoane care sunt în diverse stadii de proces și care vor deveni brusc inocente și curate. Este exemplul concret, prin care penalii care se află în poziții de decizie în România, schimbă legi pentru a se prespăla. Am văzut satisfacția de pe chipul domnului Nicolicea, este satisfacția criminalului care a terminat de tranșat cadavrul justiției pentru că așa arată ceea ce s-a întâmplat astăzi în Comisia Iordache. După ce președintele a fost transformat într-un simplu notar, și instanțele de apel din România au fost transformate în instanțe de tip notarial pentru că tocmai aflăm că ele nu mai pot schimba o decizie de fond. Această decizie este luată exclusiv și cu dedicație pentru domnii Dragnea și Tăriceanu”, a declarat președintele USR Dan Barna.

”Numele lui Tăriceanu a fost inclusiv invocat în expunerea de motive a modificărilor adoptate la Codul de Procedură Penală. Nu există o dovadă mai clară că aceste legi sunt cu dedicație pentru liderii partidelor de la putere. În plus, s-au adoptat niște norme care permit aplicarea retroactivă a noilor prevederi, deși potrivit deciziilor CCR, legea procesual penală se aplică numai pentru viitor. Nu poți adăuga cauze noi de căi de atac pentru a redeschide procese deja încheiate”, a declarat deputatul Stelian Ion, reprezentantul USR în Comisia specială.

USR avertizează că nu doar Dragnea și Tăriceanu vor beneficia de aceste modificări, ci toți infractorii! Nu o să mai fim în siguranță în România pentru că noul Cod de Procedură Penală transformă țara într-un paradis al infractorilor.

În aceste condiții, dacă modificările vor fi adoptate de Parlament, USR le va contesta la Curtea Constituțională, care sperăm să își facă de această dată datoria.