PSD măcelărește Statutul funcționarilor publici în Comisia de Cod administrativ

PSD măcelărește Statutul funcționarilor publici în Comisia de Cod administrativ

 

Ieri și azi, în cadrul Comisiei de Cod Administrativ, PSD și toate celelalte partide, cu excepția USR, au fost de acord cu o serie de amendamente care întorc România cu 15 ani în urmă atunci când vine vorba despre funcția publică.

Unele dintre aceste amendamente pot duce la pierderea banilor europeni deja angajați în proiecte privind funcția publică sau la sistarea Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA), după cum au spus chiar angajații Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prezenți la discuții. Alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020 este de 553,19 milioane de euro.

„Dincolo de pierderea fondurilor europene, suntem din ce în ce mai departe de tot ceea ce înseamnă administrație modernă sau servicii publice mai bune pentru cetățeni. Haosul creat prin aceste noi amendamente ne duce cu ani în urmă, atunci când România își dorea să devină stat membru al Uniunii Europene. Lipsa de predictibilitate a normelor, a strategiei în domeniul funcției publice, lipsa de transparență și legalitate sau posibilitatea numirilor politice în funcții publice sunt specifice anilor 90, la care ne întoarcem, din cauza partidelor-sistem!”, a declarat Florina Presadă, senatoare USR, membră a Comisiei speciale pentru Codul Administrativ.

„Este evident că  PSD face cadou primarilor și miniștrilor posibilitatea de a decide discreționar asupra organigramei instituțiilor și asupra carierei funcționarilor. PSD nu vrea reguli, nu vrea avize de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și concursuri naționale, ci primării și ministere pe persoană fizică”, a completat senatoarea USR Florina Presadă.

Anihilarea ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) își pierde cele mai importante atribuții, inclusiv pe cele de reglementare și de strategie în domeniul funcției publice sau de management al funcționarilor publici. Se elimină cu totul planificarea recrutării în funcții publice, iar ANFP nu mai stabileşte criteriile pentru evaluarea performanțelor profesionale ale funcţionarilor publici.

Cel mai grav, ANFP își pierde legitimarea procesuală activă prin care putea sesiza instanța de contencios administrativ cu privire la actele prin care autorităţile sau instituţiile publice încalcă legislaţia referitoare la funcţia publică şi funcţionarii publici sau refuzul autorităţilor şi instituţiilor publice de a aplica prevederile legale în domeniul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici.

După ce, prin amendamente anterioare, parlamentarii PSD-ALDE au anulat avizul dat de ANFP pentru aprobarea organigramelor autorităților și instituțiilor publice locale, ieri majoritatea din Comisie a decis că președintele ANFP nici nu mai poate sesiza prefectul în legătură cu actele ilegale emise de către acestea.

România va pierde fondurile europene –  concursurile pentru funcționari, lipsite de transparență  

În acest moment, nu este clar cine administrează Sistemul electronic național de evidență a ocupării în sectorul public și dacă se va mai realiza o evidență a personalului plătit din fonduri publice. Acest sistem a făcut obiectul negocierilor cu Comisia Europeană, iar România s-a angajat să îl implementeze, cu bani europeni. De altfel, USR a cerut în nenumărate rânduri o evidență a personalului plătit din fonduri publice, în acest moment statul român neavând date despre numărul total de angajați în sistemul public și nivelul remunerației acestora.

ANFP nu mai elaborează cadre de competență generale și nu mai avizează cadre de competență specifice în domeniul funcţiei publice. Cadrele de competenţă constituie cadrul de referinţă pentru organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, iar pentru elaborarea lor România a cerut bani europeni. În acest moment, nu este clar cine se va ocupa de elaborarea lor.

Consilierea de etică și consilierii de etică sunt eliminați cu totul din proiectul de Cod Administrativ, deși România a angajat deja bani în proiecte europene pentru aceste activități.

Concursul național pentru ocuparea funcției publice a fost un alt angajament pe care România l-a luat în fața Comisiei Europene atunci când a negociat fondurile POCA. Acesta dispare cu totul din proiectul de Cod Administrativ. În plus, procedura de concurs pentru ocuparea funcțiilor publice cuprinde noi termene și condiții de publicitate, astfel că doar cine va avea informații din interior despre organizarea acestor concursuri va putea să participe, efectiv la ele.

La toate obiecțiile aduse cu privire la pierderea banilor europeni, președintele Comisiei speciale Marcel Ciolacu (PSD) a replicat: „să ne trimită Comisia Europeană legea în plic atunci”. USR O replică care denotă lipsa totală de responsabilitate a majorității parlamentare care se joacă cu viitorul României și ia în derâdere parteneriatele externe. USR va continua să se opună la toate modificările nocive ale Codului Administrativ.