USR organizează dezbaterea „Ce fel de republică este România?”

USR organizează dezbaterea „Ce fel de republică este România?”

Uniunea Salvați România organizează, marți, 12 iunie, o dezbatere publică, la care invită toate partidele, dar și organizații din societatea civilă și asociații profesionale ale magistraților, pentru a discuta despre soluții pentru situația juridică fără precedent în care se află România după decizia Curții Constituționale care a admis conflictul juridic între președinte și Guvern pe tema revocării șefei DNA Laura Codruța Kovesi.  

„România este într-o situație fără precedent. Prin ultima decizie CCR, dispare unul dintre mecanismele de control inventate pentru a asigura echilibrul puterilor în stat și pentru a împiedica acumularea puterii în mâna unui singur om. Această decizie are efecte semnificative pentru ceea ce înseamnă statul de drept”, a explicat președintele USR Dan Barna.

Dincolo de controlul reciproc între puteri, decizia CCR e un pas spre schimbarea formei de organizare statală a României – din republică semiprezidențială în republică parlamentară, cu președinte decorativ – ceea ce este inacceptabil în absența unui referendum de modificare a legii fundamentale.

În cadrul dezbaterii publice, Uniunea Salvați România va prezenta două proiecte de modificare a Constituției și respectiv a Legii de funcționare a Curții Constituționale care urmăresc depolitizarea CCR, o instituție fundamentală a statului român care și-a abandonat misiunea de a apăra democrația.

Problemele legate de CCR nu sunt noi, treptat, CCR și-a arogat atribuții pe care nu le are nici de la Constituție și nici de la lege. Și anume, în principal atribuția de legiuitor pozitiv. Nu este de competența CCR să oblige legiuitorul într-un anumit sens, ci să stabilească care este înțelesul unei legi. Sunt necesare aceste schimbări pentru a stopa derapajele deoarece este pusă în pericol însăși democrația”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică.

USR propune ca pe viitor judecătorii să fie numiți de Președinte, de Parlament și de Consiliul Superior al Magistraturii. Există și alte soluții legislative în statele UE, acelea care propun o depolitizare totală. Toate aceste soluții vor fi discutate la dezbaterea de săptămâna viitoare. Proiectele USR vor fi completate și îmbunătățite cu sugestiile rezultate în cadrul dezbaterii și vor fi depuse în Parlament.  

Uniunea Salvați România invită toate partidele de opoziție să participe la dezbaterea „Ce fel de republică este România?” și să susțină noile proiectele de lege pentru a readuce echilibrul între cele trei puteri ale statului român: judecătorească, legislativă și executivă.