Proiect pentru o informare corectă despre medicamentele homeopate

Proiect pentru o informare corectă despre medicamentele homeopate

Senatorul USR Adrian Wiener a depus un proiect care propune modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Modificarea propusă de USR prevede că în cazul publicității produselor homeopate, în afară de invitația de a citi instrucțiunile din prospect și de pe ambalaj, se va adăuga și o avertizare sonoră și scrisă, formulată după cum urmează: „Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății.”

USR subliniază că schimbările preconizate prin prezenta inițiativă legislativă se subsumează principiului corectei informări a pacienților prin atașarea la toate materialele informative privitoare la produse homeopatice a unui avertisment cu privire la lipsa efectelor acestora asupra sănătății. Inițiativa prevede expres textul pe care deținătorul autorizației de punere pe piață trebuie să îl prevadă atât pe ambalaj, cât și pe prospect. Este necesară amendarea prevederilor privitoare la ambele materiale informative, astfel încât, la un prim contact vizual cu produsul, avertismentul să fie evident încă de la parcurgerea informațiilor
sintetice. Totodată, reluarea aceluiași avertisment în cadrul prospectului este esențială, pentru a putea fi coroborat cu instrucțiunile de folosire și efectele prezumate.

De asemenea, În expunerea de motive se face referire la un raport din anul 2010 al Comisiei pentru Știință și Tehnologie din Camera Comunelor din Marea Britanie, raport care concluziona că produsele homeopate sunt lipsite de efecte medicale.

„Homeopatia este o pseudoștiință. Numeroase studii științifice au demonstrat, fără ambiguități, că așa-zisele medicamente homeopate nu au nicio eficiență terapeutică pentru nicio afecțiune umană. Orice efect ‘favorabil’ se datorează efectului placebo, evoluției spontane autolimitate a bolii sau anomaliilor statistice intrinseci, nereproductibile. Nu e posibilă nicio evaluare doză – efect, niciun studiu farmaco – biologic de dozare a vreunei substanțe active, niciun mecanism farmacologic propus sau evidențiat al medicamentelor homeopate”, transmite senatorul Adrian Wiener.

În plus, într-o meta-analiză care include peste 1.800 de studii, publicată de Consiliul Național Australian pentru Sănătate și Cercetare Medicală în 2015, se arată că „evaluarea nu găsește niciun studiu de calitate, cu un design acceptabil, cu suficient de mulți participanți înrolați, care să demonstreze ideea că homeopatia acționează mai bine decât un placebo sau că ar determina ameliorări ale sănătății similare altor tratamente”, se mai precizează în expunerea de motive.

De asemenea, inițiatorii propunerii legislative arată subliniază că și Autoritatea de Reglementare a Bunurilor de Consum din SUA a decis, în decembrie 2016, ca toate produsele homeopate al căror ambalaj are inscripționată vreo referință la vreun efect clinic asupra unei boli să conțină și atenționarea că „nu există dovezi științifice că acest produs are efect”.

Propunerea legislativă a fost inițiată de 4 senatori USR: Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, Mihai Goţiu, Florina Presadă și George-Edward Dircă.