Explicații despre raportul GRECO în Parlament: Modificările aduse Legilor Justiției vor transforma România în veriga slabă a Europei

Explicații despre raportul GRECO în Parlament: Modificările aduse Legilor Justiției vor transforma România în veriga slabă a Europei

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a ținut un discurs în plenul Senatului la “Ora Guvernului” unde a fost chemat ministrul justiției Tudorel Toader să dea explicații cu privire la raportul GRECO. Vlad Alexandrescu a amintit că USR a semnalat încă din iarna anului trecut că unele modificări la Legile Justiției sunt nocive și subminează statul de drept și independența justiției. Aceeași concluzie o vedem și în raportul GRECO, potrivită căruia procesul legislativ a fost unul profund viciat de graba suspectă a coaliției PSD-ALDE și de absența unei gândiri serioase asupra efectelor ce decurg din aplicarea acestor legi.

Mai mult, GRECO avertizează că preconizatele schimbări ale Codurilor penale vor submina capacitatea României de a fi un partener credibil în procedurile de cooperare judiciară internațională. Prin „grija” PSD – ALDE, România va deveni un paradis al infractorilor și al criminalității, o verigă slabă a Europei.

Redăm discursul integral al senatorului Vlad Alexandrescu:

“Încep prin a reaminti câteva lucruri de bază, GRECO este un organism al Consiliului Europei care evaluează lupta împotriva corupției în statele membre. Raportul ad hoc al GRECO este prima evaluare internațională independentă cu privire la efectele legilor justiției asupra combaterii corupției și a independenței sistemului judiciar în general. Raportul GRECO a fost realizat în cadrul unei proceduri extraordinare, care este activată numai în situații grave, deci situația din România a fost considerată una foarte îngrijorătoare.

Raportul GRECO confirmă toate criticile și avertismentele aduse de opoziție, de cei aproape 4000 de magistrați semnatari ai memoriului Forumului Judecătorilor din România, de organizații ale societății civile și de zecile de mii de protestatari. Acum înțelegem mai bine de ce reprezentanții puterii s-au ferit cu atâta înverșunare de o sesizare a Comisiei de la Veneția (tot un organism al Consiliului Europei): pentru că știu că orice evaluare internațională independentă a proiectelor lor în domeniul justiției va scoate în evidență subminarea statului de drept și a independenței justiției de către PSD și ALDE.

Concluzia GRECO e fost că procesul legislativ a fost unul profund viciat de graba suspectă a coaliției PSD – ALDE și de absența unei gândiri serioase asupra efectelor ce decurg din aplicarea acestor legi. De asemenea, raportul GRECO vorbește despre riscul unor ieșiri masive din sistemul judiciar, precum și cel al unui sistem de promovare arbitrar, aproximativ 25% din numărul actual de magistrați (în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 94 de judecători din totalul de 115) ar putea solicita pensionarea imediat după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale.

Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție va determina conflicte de competență, putând limita atribuțiile DNA și DIICOT, slăbind în mod direct combaterea corupției și a criminalității în general. Există riscul ca această secție specială să fie folosită în mod abuziv pentru mușamalizarea unor dosare care implică funcționari sau demnitari de rang înalt. GRECO recomandă abandonarea creării acestei structuri de parchet.

Există riscul slăbirii statutului procurorilor prin suprimarea garanțiilor de independență operațională și de stabilitate a acestora. Modificările privind responsabilitatea judecătorilor și procurorilor pentru erorile judiciare nu sunt suficient de clare și previzibile, existând riscul ca ele să devină o amenințare pentru independența justiției. În ceea ce privește numirea procurorilor șefi, GRECO recomandă definirea unei proceduri transparente, bazate pe criterii obiective, în care CSM să joace un rol mai important.

Modificările aduse legilor justiției de coaliția PSD – ALDE sunt dăunătoare sistemului judiciar și capacității României de a combate în mod eficient corupția în toate formele sale. Mai mult, GRECO avertizează că preconizatele schimbări ale Codurilor penale vor submina capacitatea României de a fi un partener credibil în procedurile de cooperare judiciară internațională. Prin „grija” PSD – ALDE, România va deveni un paradis al infractorilor și al criminalității, o verigă slabă a Europei.

Raportul GRECO este încă un semnal că acest proces legislativ trebuie oprit printr-un consens al tuturor forțelor politice și reluat într-o manieră serioasă, negociată, pe baza unor analize și studii de impact, așa cum a cerut și Comisia Europeană în ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. PSD și ALDE trebuie să învețe să guverneze și să legifereze responsabil, competent și democratic, cu respect față de opoziție, față de grupurile profesionale și față de societatea civilă. Deviza „facem ce vrem pentru că putem” e mai potrivită pentru o clică mafiotă și trădează un mod primitiv de a face politică și o lipsă de înțelegere a democrației.

Această guvernare incompetentă și acest comportament legislativ rudimentar din partea PSD – ALDE aduc deja prejudicii grave prestigiului României pe scena internațională.

Dumneavoastră, domnule ministru Tudorel Toader, sunteți una dintre marile decepții ale guvernării PSD – ALDE. Deși calificarea profesională v-ar fi permis să fiți un factor de rațiune și echilibru în consolidarea sistemului judiciar, ați ales fie pasivitatea și derobarea de responsabilitate, fie acțiunea servilă în beneficiul patronilor dvs politici.

Domnule ministru, vă rămâne să explicați românilor și mai ales, victimelor criminalității, de ce ați ales să vă legați numele de această infamă operațiune de transformare a României într-un „paradis penal”. Victimele infracțiunilor care nu-și vor găsi dreptatea într-un sistem de justiție croit pentru a servi interesele borfașilor vor avea nevoie de explicații.”