20% dintre români locuiesc altundeva în Europa decât în România

20% dintre români locuiesc altundeva în Europa decât în România

De Ziua Europei, senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a ținut un discurs în plenul Senatului în care a atras atenția guvernanților că 1% dintre europeni sunt români care trăiesc altundeva în Europa decât în România, 20% dintre români, adică unul din cinci.

Radu Mihail a precizat că actuala clasă politică este incapabilă să genereze suficientă bunăstare și decență pentru cei care ar trebui să îi servească – românii.

Redăm integral discursul senatorului Radu Mihail:

Pentru mine, Europa pe care o sărbătorim astăzi înseamnă idealuri și valori. Europa înseamnă demnitate umană și libertate. Pentru România și români, demnitatea umană a fost călcată în picioare ani de-a rândul de o clasă politică arogantă și hrăpăreață ”pentru că poate”.

O clasă politică incapabilă să genereze suficientă bunăstare și decență pentru cei care ar trebui să îi servească – românii. Din păcate, unii dintre aceștia au fost împinși să caute aceste lucruri – decență, calitatea vieții, bunăstare, muncă cinstită – în altă parte. Și Europa le-a venit în sprijin cu libertatea de mișcare, dreptul de a se deplasa și de a se stabili, în mod liber, pe teritoriul Uniunii.

Această migrație, această căutare de mai bine, a generat și tragedii. Oameni dezrădăcinați, familii separate. Aproximativ 1% din europeni sunt români care trăiesc altundeva în Europa decât în România. 20% dintre români. Unul din cinci.

Sunt curajoși, sunt adaptabili, sunt muncitori, știu să aprecieze ceea ce le oferă Uniunea Europeană, fac cunoscută România în Uniunea Europeană și fac cunoscută Europa în România.

După ce FSN și toți urmașii săi până la PSD și ALDE i-au gonit din țară, Uniunea Europeană a oferit o posibilitate celor siliți să plece. Ei sunt adevărații cetățeni europeni. Ei contribuie la transformarea Europei. Ei vor fi actorii principali în transformarea României. Alături de cei din țară. Guvernanții de astăzi, Dăncilă, Firea, Intotero, sau păpușarul lor, Dragnea, ne explică, în cor, ce bine ar fi în România lor dacă nu ar fi agitație. Că de asta nu vin românii înapoi, că nu știu ce se întâmplă, că nișe agitatori le creează o imagine falsă, proastă, despre România PSD-ului, că niște agitatori le creează o imagine falsă, proastă, despre România PSD-ului unde curge lapte și miere.

Tot ei ne flutură amenințări cum că Uniunea Europeană vrea să ne impună cum să trăim și ce să facem. Stimați guvernanți, parțial aveți dreptate. Uniunea Europeană va impune transformarea în România. Dar nu o va face prin Merkel sau Macron sau Tusk sau Junker, nu o va face prin tratate sau acorduri, o va face prin cei 4 milioane de români din vestul Europei când aceștia își vor exercita puterea la vot, când vor pune presiune pe administrație și când se vor implica cu încă și mai mare greutate în dezvoltarea economică a României. Dacă este să vă fie frică cum că cineva va schimba țara, dacă este să vă fie frică de Europa, de ei ar trebui să vă fie frică. De ei și de cei de aici din țară, la fel de determinați.