Moțiune împotriva ministrului Sănătății: Nu trebuie să avem culoare politică atunci când e vorba de sănătate

Moțiune împotriva ministrului Sănătății: Nu trebuie să avem culoare politică atunci când e vorba de sănătate

La dezbaterea de luni a moțiunii împotriva ministrului Sănătații Sorina Pintea, deputatul USR Emanuel Ungureanu a transmis de la tribuna Parlamentului apelul disperat al unei mame cu o fetiță ce suferă de o boală rară, dar nu beneficiază de medicamente gratuite și compensate.

”În prima frază pe care a rostit-o doamna ministru a spus că o interesează să rezolve problemele pacienților în mod punctual. Întrebarea mea: pentru niște pacienți cu boli foarte grave, două luni de zile pentru a introduce un medicament vital, este mult este puțin? Ce ne-am face dacă noi cei din sală, care avem copii mici, am avea nevoie de un astfel de medicament, aș vrea să știu cât de repede ne-am mișca. Am pe fir o doamnă al cărei copil este grav bolnav, o boală rară care are un copil grav bolnav, o boală rară, care apelează la noi, cei care nu avem niciun fel de culoare politică atunci când e vorba de sănătate ca să îi rezolvăm problema.

Bună ziua! Mă numesc Bogdana Pătrașcu și sunt mama unei fetițe cu amiotrofie spinală, boală rară, degenerativă, pentru care fiecare zi ce trece contează. În acest moment există tratament pentru boala aceasta, decontat în 17 țări din Uniunea Europeană. În România, avem preț publicat în Monitorul Oficial, avem raport HTA pozitiv și avem și protocol trimis la Ministerul Sănătății de la comisia de specialitate și cu toate acestea nu suntem pe lista de medicamente compensate încă. Motiv pentru care vineri am fost în fața Ministerului Sănătății câțiva pacienți. Vă reamintesc că boala e degenerativă și în fiecare zi care trece înseamnă că pacienții aceștia își pierd atribuțiile și nu mai pot mânca, merge singuri și unii dintre ei își pierd viața. Sunt pacienți care în momentul acesta sunt în pat. Când o să se găsească aceste medicamente pe lista de compensate?

Eu consider că dacă se rezolvă această problemă punctuală din această sală, ieșim mult mai fericiți cei care nu facem politică pe sănătate. Sunt sigur că doamna ministru o să se aplece asupra acestei chestiuni”, a declarat Emanuel Ungureanu în plenul Parlamentului.

Deputatul USR a arătat că Sorina Pintea este blocată în Ministerul Sănătății de oameni incompetenți care s-au învârtit în instituție în toate guvernările.

”Ceea ce voiam să vă spun doamna ministru este că nu dumneavoastră ar fi trebuit să fiți pe scaunul acela, ci doamna Olguța Vasilescu. Lângă dumneavoastră măcar ar fi trebuit să fie domnul ministru al finanțelor și trebuia să fie domnul profesor de istorie Solomn pentru că este un PLX din februarie 2018, când Comisia de sănătate, în mod transpartinic, a fost de acord sa modifice lucruri semnificative pentru categorii salariale care s-au dus în cap la Comisia de muncă. Atâta timp cât noi nu reușim să comunicăm între noi, în beneficiul bolnavilor, atâta timp cât aruncăm pisica dintr-un loc în altul, dându-ne seama, de fapt, doamnă ministru că în Minister sunteți blocată, sunteți prizonieră unor oameni incompetenți care s-au învârtit acolo în toate guvernările. Este un domn Iliuță, atâta timp cât domnul Iliuță va sta doi ani de zile pentru a face pentru dieteticieni niște biete norme, doamna ministru nu o să puteți face absolut nimic”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În spiritul colaborării loiale, Emanuel Ungureanu a anunțat că USR îi va propune ministrului Sănătății de fiecare dată soluții pentru problemele din sistem.