PSD și ALDE ne pun în pericol fondurile europene din dorința de a scăpa de Justiție

România ar putea pierde miliarde de euro, fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027, în cazul în care actuala guvernare PSD-ALDE ne îndepărtează de principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Bugetul pentru noul Cadru Financiar arată că UE a regândit modul în care sunt alocate fondurile europene în contextul Brexit-ului. Astfel, pe lângă noile reguli de acordare a banilor, UE a introdus un mecanism suplimentar: toate fondurile europene pot fi afectate de tăieri sau blocări atunci când se constată încălcări generalizate ale statului de drept.

”Într-o perioadă în care UE dă noi semne de sănătate, România se află într-un asediu continuu din partea guvernării PSD-ALDE. Din cauza lui Liviu Dragnea şi a acoliţilor săi, ne aflăm exact în calea mecanismului propus astăzi, tocmai în momentul în care intrăm în linie dreaptă pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE şi a Summit-ului Consiliului European de la Sibiu”, a declarat președintele USR Dan Barna.

România de astăzi a fost pusă de coaliția PSD-ALDE exact în calea acestui mecanism. Asistăm, de un an de zile, la măcelărirea legilor justiției în interesul unei singure persoane. Efectele acestor fapte inconștiente ne pot afecta pe termen lung – România ar putea pierde miliarde de euro din cauza dorinței unor politicieni de a scăpa cu orice preț de justiție.

”Vom deconta și incompetența și hoția PSD prin sacrificarea dezvoltării noastre ca țară. Din păcate, nu avem argumente să combatem această direcție: România chiar folosește incoerent fondurile europene. De pildă, rata de angajare este aceeași ca înainte de 2007 deși România a cheltuit 4 miliarde de euro pentru celebrul POSDRU. Cât despre statul de drept: PSD-ALDE tocmai îl fac praf sub ochii noștri. Doar dacă scăpăm rapid de această guvernare putem redeveni un partener credibil pentru UE și salva fondurile europene”, a declarat Cristian Ghinea, vicepreședinte USR și fost ministru al Fondurilor Europene.

Noul exercițiu financiar impune reguli mai stricte legate de eficiența cheltuirii banilor și pe impactul real al investițiilor. Adică nu vom mai primi bani doar dacă îi vom cheltui pe studii de fezabilitate și nu vom construi efectiv autostrăzi.

Începând din 2021, eficiența va fi cuvântul de ordine în alocarea banilor europeni. România riscă deja, chiar anul acesta, să piardă zeci de miliarde de euro prin procedura de dezangajare – UE ne va lua banii pe care actuala guvernare nu a fost în stare să îi cheltuie sau să îi aloce prin proiecte, la patru ani de la lansarea Programelor Operaționale.