Accesul la energie este vital pentru cetățenii vulnerabili – Propunerile USR

Accesul la energie este vital pentru cetățenii vulnerabili – Propunerile USR

Senatoarea USR Silvia Dinică a organizat marți, 17 aprilie, a patra întâlnire pe tema „Combaterii sărăciei energetice și a consumatorului vulnerabil”.  Acest demers este unul recurent, organizat împreună cu deputatul USR Cristian Ghinea, în cadrul căruia s-au identificat măsurile legislative care vor fi propuse pentru a veni în sprijinul familiilor care încă trăiesc în întuneric.

Discuțiile din cadrul întâlnirii urmează să se concretizeze în două proiecte legislative: un proiect de lege care vizează realizarea Planului Național de Acțiune în cazuri de sărăcie energetică și un alt proiect de lege care vizează acordarea de tichete pentru racordarea la rețeaua de energie electrică.

Sărăcia energetică este una din cauzele care conduc la marginalizare și ulterior la excludere socială. Ea nu este privită doar ca o componentă a sărăciei, ci este considerată o stare socială mai complexă și din acest motiv este un subiect important atât la nivel local cât și la nivel regional și național.

La dezbaterea organizată la grupul parlamentar USR din cadrul Senatului au participat reprezentanți ai instituțiilor publice (Ministerul Muncii, Institutul Național de Statistică), reprezentanți ai actorilor importanți de pe piața de energie din România, ONG-uri.

În cadrul dezbaterii au fost abordate subiecte precum situația locuințelor neelectrificate din România, indicatorii relevanți de măsurare ai sărăciei energetice și consumatorului vulnerabil, ajutoarele pentru încălzire acordate la acest moment.

În ceea ce privește numărul locuințelor neelectrificate, în anul 2006, conform HG 328/2007, acesta era de 67.738 locuințe neelectrificate, iar într-o propunere de Hotărâre de Guvern din 2012 erau menționate 98.871 locuințe neelectrificate.

Senatoarea Silvia Dinică a trimis două adrese de solicitare de informații către toate consiliile județene din țară: informații cu privire la numărul caselor fără acces la electricitate, numărul familiilor, persoanelor și copiilor care locuiesc în aceste case, situația familială a acestora precum și distanța la care se află cel mai apropiat punct de racordare la energie electrică. Rezultatele obținute în urma colectării, procesării și analizei datelor au fost prezentate participanților în cadrul dezbaterii.

”Există județe unde raportul caselor fără electricitate și numărul copiilor este de unu la unu sau chiar mai mult ceea ce înseamnă că în aceste case neracordate la rețeaua electrică trăiesc mulți copii care își duc viața privați de beneficiile pe care racordarea la electricitate le aduce – nu au lumina, nu pot avea un calculator și din astfel de motive sunt excluși de societatea în care cu toții trăim. În timp ce scriem legi și dezbatem trebuie să ne gândim că este necesar să luăm atitudine cât mai repede, deoarece aceste vieți se scurg. Pentru ei timpul trece și viața se întâmplă” a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Într-un moment în care studiile arată că populația este în continuă scădere, populația este îmbătrânită, natalitatea este și ea în scădere – copii și tinerii reprezintă viitorul României. În casele fără electricitate trăiesc copii pentru care, în aceste condiții, este dificil să vorbim despre educație, sănătate, dezvoltare socială și personala, despre viitor.

În România, acest fenomen nu este abordat unitar, ci este abordat prin politici contradictorii și incoerente. De aceea, pentru a putea identifica soluții viabile pe termen scurt, mediu și lung este absolut necesar să fie realizată o analiză bazată pe corelație dintre indicatorii statistici.

În raportul referitor la riscul de sărăcie publicat de EU Energy Poverty Observatory România ocupă un loc fruntaș la nivelul anului 2016. De aceea, este important de înțeles faptul că fenomenul sărăciei energetice și consumatorului vulnerabil este unul de amploare. USR va lua măsuri care să contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor.