CCR a apărat azi piața liberă a educației

CCR a apărat azi piața liberă a educației

Uniunea Salvați România consideră că decizia CCR împotriva proiectului de înființare a unei edituri unice pentru tipărirea manualelor școlare apără piața liberă a educației din țara noastră.

Decizia CCR este un semnal de normalitate deontologică față de acțiunile partidului unic care vrea să controleze inclusiv educația copiilor noștri. Editura unică înseamnă de fapt monopol pe informație și pe accesul la diversitate culturală și informațională! Monocultura și controlul de stat nu au ce căuta într-o societate democratică, într-o Românie educată a valorilor europene”, a declarat deputata USR Cristina Iurișniți, membră în Comisia de Educație.

De la preluarea puterii, PSD încearcă să impună un monopol de stat în toate domeniile, începând cu administrația locală prin societățile comerciale ale Gabrielei Firea și până la sistemul de educație prin editura unică pe piața manualelor. Acest monopol este de inspirație autoritaristă și poate avea implicații majore asupra viitorului României.

Evoluția economică, socială și culturală a României a depins întotdeauna de cum a fost educația cu 20 de ani înainte. Educația este un domeniu unde derapajele majore vor fi mult mai greu de reparat și unde greșelile și lipsa de performanță vor afecta generații întregi. De aceea trebuie să blocăm astfel de proiecte precum cel al editurii unice”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Prin opoziție cu PSD, USR a inițiat un proiect pentru depolitizarea funcțiilor din sistemul de învățământ preuniversitar, astfel încât politicienii să nu mai interfereze cu educația copiilor.