USR propune stimularea mobilității forței de muncă

USR propune stimularea mobilității forței de muncă

Uniunea Salvați România vine în sprijinul antreprenorilor care se confruntă în multe regiuni din țară cu lipsa forței de muncă, printr-o inițiativă legislativă a deputatului Mihai Botez care stimulează mobilitatea angajaților.

Inițiativa elimină criteriile restrictive din legislație pentru a obține prima de instalare, un mijloc financiar prin care cetățenii sunt încurajați să acceseze slujbe la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliul sau reședința lor.

„În România, lipsa forței de muncă este un adevărat paradox, în condițiile în care datele oficiale situează șomajul în jurul procentului de 5%. Este important să observăm faptul că lipsa forței de muncă este o problemă ce afectează regiunile diferit, acest lucru reieșind și din hărțile ce arată șomajul înregistrat în diverse regiuni ale țării, mult mai accentuat în est și anumite părți ale sudului, față de vestul și centrul României”, a explicat deputatul USR Mihai Botez.

Legea 76/2002 a introdus prima de instalare, un mijloc financiar de a stimula mobilitatea forței de muncă, însă anumite criterii sunt restrictive pentru cei care au încheiat contracte de muncă pe o perioadă mai mică de 12 luni, chiar dacă persoana își prelungea contractul după perioada inițială.

„Modificarea legislativă aduce legea Legea 76/2002 în concordanță cu tendințele actuale de pe piața muncii, eliminând anumite criterii restrictive din lege și introducând conceptul de primă de instalare parțială, specifică celor care ajung să lucreze pe o perioadă de cel puțin 12 luni, dar care inițial au semnat contracte pe o perioadă mai scurtă. Foarte mulți români au părăsit țara pentru a căuta un loc de muncă, în absența posibilităților imediate. O astfel de inițiativă va permite cetățenilor să își găsească un loc de muncă în interiorul granițelor, stimulând în același timp economia românească prin atenuarea deficitului forței de muncă”, a declarat deputatul USR Mihai Botez, inițiatorul propunerii legislative.

USR atenționează asupra faptului că România este al doilea stat ca ritm de creștere al migrației din lume, după Siria, iar absența unor posibilități de susținere financiară contribuie adesea decisiv la decizia părăsirii statului român. O nouă abordare prin care să ne asigurăm că încurajăm cetățenii români să nu plece în străinătate este mai mult decât necesară.