Deputatul USR Cosette Chichirău: Doamna Dăncilă, românii vor o țară civilizată

Deputatul USR Cosette Chichirău: Doamna Dăncilă, românii vor o țară civilizată

Deputatul USR Cosette Chichirău, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, a ținut astăzi un discurs în plenul Camerei Deputaților în cadrul “Ora Prim-Ministrului” când premierul Viorica Dăncilă a fost chemată să dea explicații despre aparenta creștere economică.

Cosette Chichirău a demontat mesajul transmis de Viorica Dăncilă, potrivit căruia PSD-ALDE a adus bunăstare românilor, prin rezumarea efectelor pe care măsurile actualei coaliții de guvernare le-a implementat. Astfel, inflația a ajuns la cote alarmante, multe salarii au scăzut în timp ce unii români au fost nevoiți să aducă bani de acasă, iar ratele au crescut pentru că dobânzile reflectă în mod corect lipsa de responsabilitate a guvernului.

Deputatul USR i-a transmis Premierului că românii vor o țară civilizată iar marile investiții publice sunt o forță civilizatoare. 

Vă redăm discursul integral:

“Bugetul e scăpat de sub control. După doar două luni, deficitul e deja la peste 5 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB.

Cheltuielile bugetului sunt cu 38% mai mari față de primele două luni ale anului trecut, iar cheltuielile de personal sunt cu 19% mai mari.

Salariile nete în economia productivă sunt cam aceleași, dar inflația a ajuns la 5%. Multe salarii au scăzut, iar unii au trebuit să aducă bani de-acasă. Ați creat confuzie generală între antreprenori și liber profesioniști. Oamenii care au depus declarația 600 acum trebuie să depună din nou declarația unică și să stea la coadă ca să li se transfere plățile. 

Ratele pe care românii le plătesc pentru împrumuturi au crescut, pentru că dobânzile reflectă în mod corect lipsa de responsabilitate a guvernului. Cu alte cuvinte, programul de guvernare este stupid, mincinos și iresponsabil.

Creșterea economică trebuia să fie bine administrată și nu irosită. Trebuia cheltuită pe lucruri care chiar contează.

Dar dumneavoastră funcționați în realitatea tristă, creată tot de comuniști, a unei societăți divizate, atomizate, în care fiecare e pentru el. În loc să dați câteva sute de lei bugetarilor și pensionarilor, ați putea crea un stat cu adevărat social, în care nu luptăm fiecare în izolare, ci punem banii la comun și construim împreună. 

Scopul taxelor nu este în principal să luăm de la unii și să dăm la alții. Scopul taxelor este să realizăm investiții mari, care nu pot fi făcute de oameni pe cont propriu, și care cresc semnificativ nivelul de trai al tuturor. 

Românii mor pe drumuri în accidente rutiere și mor cu zile în spitale. Mortalitatea care poate fi prevenită în România este de 47%, adică dintr-o sută de români care mor, 47 ar fi putut fi salvați dacă aplicam standardele medicale disponibile astăzi.

Nicio creștere salarială, de orice dimensiune, nu va repara aceste probleme fundamentale. 

Ați ales calea banului în mână pentru indivizi și nu calea marilor investiții pentru societate. De aceea, migrația crește în ciuda creșterii economice. Deși promiteți venituri mai mari, speranța moare. Oamenii vor să plece. Pentru că oamenii au nevoie de mai mult decât câțiva lei aruncați ca pomană electorală.

Românii vor o țară civilizată.

Marile investiții publice sunt o forță civilizatoare. 

De exemplu, dacă am realiza toate studiile de fezabilitate până în 2020 și am construi în 2021-2025 cei 650 de km de autostradă necesari pentru a uni Iașul de Oradea și Constanța de Arad, ne-ar costa, luând în calcul banii de la Uniunea Europeană, cam 4 miliarde de lei pe an de la bugetul statului, adică 65 lei/lună pe salariat sau 16 lei/lună pe cap de locuitor.

Domnule Dragnea, în loc să dați 65 de lei pe lună unei persoane, îi puteți da o autostradă – o investiție care se va întoarce înzecit la bugetul României și în veniturile oamenilor.

Și totuși, în ciuda acestei guvernări, 

Noi încă mai avem un vis pentru România –

  • un vis în care bebelușii nu mor în primele zile de viață, 
  • în care elevii nu sunt semi-analfabeți, 
  • în care studenții nu visează doar la emigrare, 
  • în care părinții nu aleargă disperați după medicamente în străinătate
  • femeile nu sunt bătute și copii nu merg la culcare flămânzi.

Un vis în care

  • în 2025 circulăm pe autostrăzi de la Iași la Oradea și de la Constanța la Arad, 
  • în care avem parcuri industriale cu slujbe multe și bine plătite și nu milioane de oameni trăind din agricultură de subzistență
  • în care avem spitale curate, civilizate, bine dotate
  • în care administrația publică este informatizată și nu mai pierdem milioane de ore stând la coadă umiliți
  • în care ne recăpătăm demnitatea ca români.

și dacă tot avem creștere economică extraordinară, vă cer, doamnă prim-ministru, să cheltuiți această creștere ca să faceți din acest vis realitate. Aceasta este obligația dumneavoastră față de România.

Iar noi vă mulțumim anticipat!”