Parlamentarii USR cer explicații cu privire la dezastrul ecologic de pe râul Lăpuș

Parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu condamnă neglijența gravă care a dus la deversarea apelor de la mina Băiuț în apele Lăpușului, cea mai gravă poluare din Maramureș din ultimii 12 ani.
Senatorul Allen Coliban și deputatul Cornel Zainea cer autorităților centrale de mediu să comunice care este planul de inspecție în domeniul gestiunii deșeurilor din industria extractivă pentru evitarea unor accidente de acest fel și care este planul de inspecție în vederea asigurării din punct de vedere al mediului a iazurilor și barajelor.

De asemenea, prin interpelarea semnată de parlamentarii USR se solicită explicații din partea Gărzii de Mediu cu privire la respectarea obligațiilor din autorizația de mediu, ce sancțiuni au fost aplicate de-a lungul timpului și ce sancțiuni se vor lua acum.

Repetarea unor dezastre de acest fel arată cât de iresponsabile sunt autoritățile când vine vorba de mediu. Cerem ca Garda de Mediu să ne arate cum a fost monitorizată situația de la Băiuț până acum și cum a fost posibilă o deversare de asemenea amploare”, a declarat senatorul Allen Coliban.

Astfel de dezastre ne arată cât de mari sunt riscurile în momentul în care autoritățile de mediu tratează iresponsabil închiderile și ecologizările fostelor mine. De asemenea, faptul că statul român continuă să ignore alocarea de fonduri pentru problemele de mediu ne va menține în rândul statelor subdezvoltate în care cetățenii trăiesc cu securea cataclismelor deasupra capului”, a declarat deputatul Cornel Zainea.

Poluarea accidentală de pe râul Lăpuș provenită de la mina Băiuț a companiei naționale Remin a afectat aria protejată Cheile Lăpușului, sit Natura 2000, care cuprinde o rezervație naturală. Astfel de dezastre ecologice demonstrează că ecologizările perimetrelor miniere după închidere au fost un eșec, iar autoritățile sunt responsabile pentru distrugerea biodiversității, apelor și solului.