USR susține decizia MAE. Folosirea de arme chimice pe teritoriul UE, inacceptabilă

USR susține decizia MAE. Folosirea de arme chimice pe teritoriul UE, inacceptabilă

USR susţine decizia Ministerului Afacerilor Externe de a expulza un diplomat rus. Astfel, România se alătură altor 13 state membre care au ţinut cont de evaluarea Guvernului Regatului Unit şi de concluziile Consiliului European din 23-24 martie a.c. în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale cu un agent neurotoxic.

“După atacul de la Salisbury, Uniunea Europeană trebuie să condamne Federaţia Rusă pentru ameninţările la adresa securităţii colective şi o nouă încălcare a dreptului internaţional. Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial au fost folosite arme chimice militare împotriva civililor pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce este inacceptabil și foarte grav. Rusia va urmări în continuare divizarea și destabilizarea Uniunii Europene, însă statele membre şi instituţiile europene nu trebuie să se lase descurajate”, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă.

El a mai arătat că solidaritatea cu Regatul Unit al Marii Britanii reprezintă un semnal puternic pe care UE îl transmite în urma ingerinţelor Kremlinului pe continentul european. După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi exerciţiile militare ZAPAD din Marea Baltică şi Marea Neagră, Federaţia Rusă a arătat încă o dată că politica sa agresivă nu are limite, încălcând în mod repetat normele internaţionale.

“Prin expulzarea celor 30 de diplomați ruși, 14 state membre ale UE au dat un răspuns categoric Kremlinului. După Brexit ne dorim să avem o relaţie cât mai strânsă pe probleme de securitate şi apărare, combaterea terorismului, între Marea Britanie şi Uniunea Europeană și să dezvoltăm în continuare parteneriatul strategic România-Marea Britanie. Din această perspectivă, solidaritatea este esențială”, a concluzionat Matei Dobrovie.

În viziunea USR, coaliţia PSD-ALDE trebuie să se dezică de modelul autoritar promovat de Vladimir Putin.