Deputata USR Cristina Prună a deschis un birou parlamentar în Petroșani, dedicat problemelor din Valea Jiului

Deputata USR Cristina Prună a deschis un birou parlamentar în Petroșani, dedicat problemelor din Valea Jiului

Deputata USR Cristina Prună, membră în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, și-a deschis la Petroșani un Birou Parlamentar care se va concentra pe problemele din Valea Jiului. Biroul Parlamentar este dedicat problemelor din zona minieră a Văii Jiului și în spatele ideii de a avea o reprezentare politică se află intenția Cristinei Prună de a construi o punte de acces pentru o cât mai bună reflectare la nivel central al actualilor și foștilor mineri.

Cristina Prună este singurul parlamentar român care s-a adresat direct Comisarului European pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Cañete, cu rugămintea de a include România în Grupul de lucru pentru bazinele carbonifere în tranziţie. De asemenea, Cristina Prună este singura membră a Parlamentului României care a coborât într-o mină din Valea Jiului și s-a întâlnit cu minerii în subteranul Minei Lupeni, unde în octombrie anul trecut a avut loc un tragic accident de muncă în urma căruia doi mineri și-au pierdut viața.

”Refuz să văd Valea Jiului ca pe o zonă defavorizată. Prefer să privesc această zonă ca pe una care trece printr-o transformare socială dureroasă și inevitabilă. O zonă față de care trebuie să ne manifestăm îngrijorarea și să îi acordăm toată atenția necesară. Ne lipsește la nivel central înțelegerea pentru drama acestor oameni, nu apreciem deloc dorința lor de a munci și, în general, oficialii statului i-au tratat cu minciuni și promisiuni imposibile. Am asistat doar în anul care a trecut la multe discuții despre salvarea mineritului și de fiecare dată am observat cum oficialii care ar trebui să se ocupe de tranziția din minerit, fie visează cai verzi pe pereți, fie îi dezinformează cu bună știință pe oamenii din Valea Jiului.

Fac parte dintr-o generație de tineri care au crescut în București cu o imagine deformată a minerilor și a mineritului. Cred că este o datorie civică din partea mea și a colegilor mei să încercăm recuperarea Văii Jiului în mentalul colectiv și să o curățăm de zgura manipulărilor politice. Valea Jiului este o zonă de o frumusețe aparte și plină de oameni serioși si muncitori. Faptul că nu vedem acest lucru se datorează unor situații nefericite și a faptului că am uitat să avem grijă unii de alții.

Am decis să îmi aloc o parte însemnată a activității mele parlamentare acestei zone pentru că fiecare dintre noi, oameni politici sau nu, trebuie să ne dedicăm ajutorării semenilor noștri. Pentru mine, Valea Jiului este o cauză care merită orice efort și dedicație” a declarat Cristina Prună la deschiderea Biroului Parlamentar din Petroșani.