Succes al USR la CCR: Legea care oferă superimunitate judecătorilor CCR se întoarce în Parlament

Succes al USR la CCR: Legea care oferă superimunitate judecătorilor CCR se întoarce în Parlament

 

Uniunea Salvați România a reușit să întoarcă în Parlament proiectul de lege care oferă superimunitate judecătorilor CCR. Curtea Constituțională a admis, parțial, sesizarea USR și PNL cu privire la acest proiect prin care coaliția PSD-ALDE a încercat să câștige bunăvoința judecătorilor constituționali.

”Este important că judecătorii CCR au apreciat că superimunitatea nu se aplică și la faza de urmărire penală și că cererea de ridicare a imunității nu trebuie să fie făcută de ministrul Justiției, care este un personaj politic, ci de către procurorul general al României. Din nefericire, la acest moment nu știm dacă același principiu se aplică și cu privire la trimiterea în judecată a judecătorului constituțional. Mai mult, apreciez că avem o problemă atâta timp cât cererea de ridicare a imunității se face de către plenul CCR cu votul a două treimi dintre judecători mai ales în situația în care nu știm dacă judecătorul ce face obiectul cererii de ridicare a imunității poate sau nu vota”, a explicat senatorul USR George Dircă.

Printre criticile admise de Curtea Constituțională este și cea privind posibilitatea judecătorului constituțional care se află în exercitarea unui rest de mandat de a obține un nou mandat la CCR.

Uniunea Salvați România consideră că acest proiect crează o discriminare între judecători, în condițiile în care proiectul instituie în beneficiul judecătorilor CCR o superimunitate care acoperă toate faptele săvârșite de aceștia, indiferent dacă au fost comise înainte sau în timpul exercitării mandatului, indiferent dacă au sau nu legătură cu funcția deținută și indiferent de forma de vinovăție.

”Prin fiecare sesizare la CCR, USR încearcă să limiteze consecințele negative ale proiectelor de lege promovate de coaliția majoritară în Parlament, mai ales în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar în țara noastră. În această luptă pentru apărarea justiției, Curtea Constituțională este un pion foarte important, pe care PSD-ALDE încearcă să îl deturneze de la rolul lui”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Proiectul de lege se va întoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR și parlamentarii USR vor încerca să blocheze acest proiect nociv de cumpărare a judecătorilor constituționali.