Opoziția inițiază o moțiune pentru demiterea ministrului Culturii, George Ivașcu

Opoziția inițiază o moțiune pentru demiterea ministrului Culturii, George Ivașcu

USR împreună cu PNL și PMP inițiază o moțiune simplă împotriva ministrului Culturii George Ivașcu deoarece după trei luni de la începerea anului Centenar, niciun proiect dedicat sărbătoririi Marii Uniri nu a fost aprobat și început.

„Anul centenar trebuie să fie unul sărbătorit în spiritul Unirii de acum 100 de ani, dar acest lucru nu este posibil cu un ministru care refuză dialogul și sabotează executarea unor lucrări de maximă importanță ca monumentul de la Alba Iulia. Este inacceptabil că nu se dorește urgentarea procedurilor pentru stabilirea proiectelor care vor beneficia de susținere din partea guvernului. Ținem în loc planificarea evenimentelor culturale din toată țara. Au trecut trei luni din centenar și nu s-a făcut absolut nimic concret”, a declarat Iulian Bulai, deputat USR, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

Ministrul George Ivașcu a prezentat cu întârziere strategia pentru anul Centenar și niciunul din cele peste 2000 de proiecte dedicate sărbătorii Marii Uniri nu au fost aprobate de Guvern până în prezent. Nici măcar contractul pentru executarea monumentului Marii Uniri la Alba Iulia nu a fost semnat, deși sunt deja bani alocați de la buget pentru acest proiect.

De la preluarea mandatului de ministru, George Ivașcu a dovedit o lipsă totală de comunicare cu Parlamentul, refuzând patru invitații la discuție în Comisia de Cultură, precum și un dialog cu membrii Comisiei speciale de Centenar.

Ministrul George Ivașcu nu a gestionat mai bine nici alte proiecte ale ministerului Culturii, un alt exemplu de ineficiență fiind întârzierea desemnării unui Comisar din partea MCIN în proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană, după modelul folosit la Sibiu în urmă cu 11 ani, precum și blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO.

Cel mai bun exemplu de incompetență este însă faptul că George Ivașcu a propus crearea „Senatului Culturii”, mișcare prin care se externalizează mandatul Ministerului către Academia Română, al cărei rol direct nu este cel de a înlocui funcția de implementare a politicilor publice pe cultura care îi revin MNIC.

Pentru toate aceste motive, USR va vota pentru moțiune simplă împotriva ministrului Culturii George Ivașcu.