PSD a distrus mineritul din România

PSD a distrus mineritul din România

Coaliția de guvernare se dovedește iresponsabilă în ceea ce privește sectorul minier din România și pune într-un real pericol Sistemul Energetic Național. Comisia Europeană a decis să deschidă o investigație în ceea ce privește ajutoarele de stat oferite Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Lipsa de măsuri concrete și incapacitatea de a oferi un plan viabil de redresarea CEH din partea reprezentanților puterii sunt motivele principale pentru care compania din Valea Jiului a ajuns în situația de a fi investigată de către Bruxelles.

”Asistăm la jocul periculos al unor oameni care se dovedesc incompetenți și care, ca să ascundă acest lucru, au promis la nesfârșit că vor rezolva situația din mineritul românesc. Promisiunea că se vor face mari retehnologizări și că CEH se va restructura ne este fluturată încă de la începutul mandatului actualei coaliții guvernamentale. Nu am primit nimic concret până acum pentru simplul fapt că nu există soluții și cred că nici o preocupare reală. Visele unora că vor redeschide mine și vor face mari exploatări carbonifere în Valea Jiului sunt doar vise. Ministerul Energiei a tergiversat măsurile care se impuneau și au dus CEH în situația de a se reîntoarce în pragul falimentului. Adaug la acest fapt și imposibilitatea acestei companii de a plăti taxele către bugetul de stat, fapt asupra căruia am insistat de mai multe ori. CEH este victima perfectă a incompetenței guvernanților și a ”revoluției fiscale” a PSD. Cei din Valea Jiului care au crezut în promisiunile de la București și vor vedea pe pielea lor cât valorează acestea” a declarat deputatul USR Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat de două ori în insolvență în ultimii doi ani și este una dintre companiile cu cele mai mari datorii din România, 599.915.919 lei, din care mai bine de o treime sunt către bugetul de stat. CEH are în momentul de față 6.600 de angajați și produce aproximativ 5% din energia electrică din România.

”Am atras atenția în mai multe rânduri factorilor decidenți din conducerea Ministerului Energiei și din conducerea Complexului Energetic Hunedoara că situația tinde să ia o turnură periculoasă pentru soarta mineritului în Valea Jiului. Am mers la sfârșitul anului trecut la Petroșani și m-am întâlnit cu conducerea CEH și am primit asigurări că se lucrează. Am interpelat Ministerul Energiei în luna februarie a acestui an și am primit asigurări că există un plan de revitalizare și retehnologizare a CEH. Din păcate, nimic concret, așa că am ajuns astăzi să constatăm că s-a deschis o investigație aprofundată a Comisiei Europene în legătură cu ajutoarele de stat acordate CEH. Am să traduc ce înseamnă acest lucru: orice intenție de a mai oferi CEH bani de la stat este practic imposibilă, iar restructurarea Complexului va fi una dură pe care o vor suporta în primul și în primul rând angajații. Este o lipsă de profesionalism incredibilă, un mod de a te juca cu soarta oamenilor și a Sistemului Energetic Național care frizează iresponsabilitatea totală. PSD a reușit să distrugă mineritul din România în timp ce promitea oamenilor din Valea Jiului că totul va fi bine” a mai declarat Cristina Prună.