USR și RO100, scrisoare deschisă către premier pe tema dosarului Roșia Montană

USR și RO100, scrisoare deschisă către premier pe tema dosarului Roșia Montană

 

Reprezentanții USR și RO100 au trimis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă cu privire la finalizarea dosarului Roșia Montană pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Până pe 28 februarie, Ministerul Culturii mai trebuia să răspundă la câteva întrebări tehnice pentru ca dosarul să fie analizat la ședința Comitetului Patrimoniului Mondial din iulie 2018. Termenul a expirat, iar Ministerul nu a trimis răspunsurile în mod oficial, ceea ce înseamnă amânarea cu cel puțin un an a deciziei de înscriere a Peisajul cultural Roșia Montană pe Lista indicativă UNESCO.

”Ne confruntăm cu lipsa unei transparențe necesare în dosarul Roșia Montană, ceea ce poate duce la suspiciuni de tergiversare din partea Guvernului. Din acest motiv, vă solicităm să ne oferiți informațiile referitoare la stadiul dosarului și la activitățile și acțiunile întreprinse de către ministerele responsabile pentru a înlătura orice urmă de suspiciune în această chestiune.
Sperăm să primim un răspuns lămuritor din partea dumneavoastră cât de curând și că acest răspuns va fi transparent și coerent cu acțiunile întreprinse de România în ultimii ani”, arată reprezentanții USR și RO100 în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea este semnată de senatorul USR Vlad Alexandrescu, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Mihai Goțiu, senator USR, și Oana Bogdan, membru al Platformei România 100, fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii.

Vlad Alexandrescu a înscris, ca ministru al Culturii, în februarie 2016, Peisajul cultural Roșia Montană pe Lista indicativă UNESCO, Oana Bogdan s-a ocupat ca secretar de stat din partea Ministerului Culturii de finalizarea depunerii dosarului la UNESCO (în ianuarie 2017), iar Mihai Goțiu monitorizează cazul Roșia Montană de peste 15 ani (din 2002), mai întâi ca jurnalist, apoi ca senator.

Reprezentanții USR și RO100 arată în scrisoarea deschisă că inițiativa de a propune Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial a venit în urma cererii a zeci de mii de oameni, care și-au exprimat această dorință atât prin manifestații de stradă, cât și prin petiții, iar România a reușit până în prezent să răspundă profesionist și exemplar la toate termenele pe care le-a implicat această procedură până în prezent.

 

Vă redăm textul integral al scrisorii:

Stimată Doamnă Prim-Ministru Viorica Dăncilă,

Ținem să vă adresăm această scrisoare deschisă referitoare la situația dosarului Roșia Montană. După cum sunteți deja informată, în iulie 2018 se va lua în dezbatere și se va decide în cadrul Comitetului Patrimoniului Mondial nominalizarea „Peisajului Cultural Minier Roșia Montană” pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Așa cum știți, inițiativa de a propune Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial a venit în urma cererii a zeci de mii de oameni, care și-au exprimat această dorință în nenumărate ocazii atât în mod nemijlocit, prin manifestații de stradă, cât și prin petiții și argumentări exprimate în presă și în articole de specialitate.

Depunerea dosarului la începutul anului 2017 în vederea includerii Peisajului Cultural Minier Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost o consecință firească a regimului de protecție de care situl se bucură încă din 1992 conform legislației naționale și a demersului deja declanșat în 2011, când situl a fost propus de Comisia Națională a Monumentelor pentru a fi inclus în Lista indicativă UNESCO. Atât decizia de a introduce Peisajul Cultural Minier Roșia Montană pe această listă indicativă UNESCO cât și întocmirea și depunerea dosarului în vederea includerii Peisajului Cultural Minier Roșia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO au implicat munca susținută și expertiza a numeroși specialiști, care s-au achitat în mod exemplar de misiunea lor, România reușind de fiecare dată să răspundă profesionist și exemplar la toate termenele pe care le-a implicat această procedură până în prezent.

Lucrările de salvare, protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural din zonele protejate prin lege sunt de interes naţional. Ori statul român este suveran și are obligația să protejeze interesul public. În ciuda calendarului rămas, extrem de strâns, ne confruntăm cu lipsa unei transparențe necesare în dosarul Roșia Montană, ceea ce poate duce la suspiciuni de tergiversare din partea Guvernului. Din acest motiv, vă solicităm să ne oferiți informațiile referitoare la stadiul dosarului și la activitățile și acțiunile întreprinse de către ministerele responsabile pentru a înlătura orice urmă de suspiciune în această chestiune.

Sperăm să primim un răspuns lămuritor din partea dumneavoastră cât de curând și că acest răspuns va fi transparent și coerent cu acțiunile întreprinse de România în ultimii ani.

Vlad Alexandrescu, senator USR, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relaţia cu UNESCO, fost Ministru al Culturii

Mihai Goțiu, senator USR

Oana Bogdan, membru al Platformei România 100, fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii