USR: Ministrul Finanțelor nu trebuie să se joace cu cota 2% pentru ONG-uri

USR: Ministrul Finanțelor nu trebuie să se joace cu cota 2% pentru ONG-uri

 

USR consideră că este obligatoriu ca ultimele declarații ale ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici cu privire la creșterea cotei de 2% din impozit pentru ONG-uri să se transforme în realitate și să nu fie o altă promisiune mincinoasă a Guvernului PSD-ALDE.

”Ne bucură faptul că Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a răspuns presiunii cetățenilor și ale USR care au arătat că Ordonanța 79 a Haosului Fiscal lasă fără sprijin sute de mii de români care primesc servicii sociale de la ONG-uri. Este o fărâmă de rațiune în războiul pe care PSD l-a declanșat împotriva ONG-urilor, în căutarea disperată a unui țap ispășitor pentru protestele împotriva corupților din PSD”, a declarat deputatul USR Adrian Prisnel.

Coaliția PSD-ALDE ar putea să dovedească buna-credință votând și în Parlament pentru proiectele USR, inițiate de deputații Adrian Prisnel și Cristian Ghinea, care se discută în aceste zile și propun creșterea cotei de redirecționare din impozitul pe venit de la 2 la 3,5% și extinderea mecanismului la veniturile din investiții.

Unul dintre proiecte, care repară o parte din efectele OUG 79 asupra ONG-urilor, a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru Muncă Familie și Protecție socială din Senat și urmează să fie dezbătut în Comisia pentru buget și finanțe. Proiectul propune creșterea cotei pe care cetățenii o pot direcționa către entitățile non-profit, din impozitul pe venit, de la 2% la 3,5% pentru a compensa pierderile ONG-urilor provocate de Ordonanța Haosului Fiscal.

”Am primit nenumărate mesaje și scrisori din partea oamenilor care beneficiază de servicii sociale – părinții copiilor ce suferă de autism, persoane care au nevoie de medicamente sau îngrijiri la domiciliu – speriați că vor pierde acest sprijin după adoptarea OUG 79. Proiectul rezolvă o parte a problemei finanțării entităților non-profit, mai sunt și altele pe care încercăm să le reparăm la dezbaterea OUG 79, din Camera Deputaților”, a povestit deputatul USR Adrian Prisnel.

USR avertizează că ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici nu trebuie să se joace cu această sursă de finanțare a ONG-uri și trebuie să pregătească cu atenție noile reglementări în domeniu.

”Ar fi extraordinar ca vorbele ministrului să se transforme în fapte și asociațiile care se ocupă de îngrijirea unor bolnavi care suferă de afecțiuni grave să poată primi 5% din impozitul pe venitul global. Sunt implicat de peste 15 ani în îngrijirea unor copii și tineri care suferă de o boală cumplită – insuficiență renală cronică – și fac eforturi uriașe ca voluntar să îi sprijin inclusiv prin strângerea unor sume provenite din impozitul pe venit”, a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate.