Scrisoare deschisă către premier: Susțineți proiecte benefice pentru economia țării

Scrisoare deschisă către premier: Susțineți proiecte benefice pentru economia țării

Senatoarea USR, Silvia Dinică, i-a trimis, luni, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care îi prezintă un proiect din partea opoziției ce vizează stimularea firmelor românești de a se extinde pe piețele internaționale și a exporta bunuri.

”Aceasta este una din inițiativele parlamentarilor USR, pe care noi o considerăm benefică pentru economia României. Mai sunt și alte proiecte legislative depuse, unele respinse deja fără argumente de natură socio-economică, altele care mai mult ca sigur că vor fi respinse, pentru că nu favorizează interesele majorității PSD+ALDE. În aceste condiții o întreb pe doamna premier care nu a răspuns până astăzi la niciuna din scrisorile trimise de parlamentarii USR: cine face circ în Parlamentul României și cine propune proiecte care să susțină economia țării?”, a explicat senatoarea USR Silvia Dinică.

 

Vă redăm textul integral al scrisorii deschise:

DOAMNEI Viorica-Vasilica Dăncilă
Prim-ministru
Guvernul României

Stimată doamnă prim-ministru,
În data de 16 februarie 2018, ați susținut că opoziția nu vine cu proiecte constructive și face doar circ în Parlament. Doresc prin această scrisoare să vă dovedesc contrariul și să vă prezint un proiect de lege pe care Parlamentarii USR îl consideră a fi foarte benefic pentru economia României și pe care sperăm că și dumneavoastră îl veți susține.

Proiectul de care urmează să vă vorbesc are numărul de înregistrare B2 / 2018, la Senatul României. Prin acesta dorim să aducem o modificare Codului Fiscal, în ceea ce privește impozitul pe profit plătit de către firmele exportatoare. Mai precis, o scădere a impozitului pe profit de la 16% la 5% pe partea de venituri realizate din exporturi. Astfel, o firmă ce realizează activități de export va plăti din profitul impozabil proporțional cu veniturile realizate din exporturi un impozit pe profit de 5%, în timp ce pentru veniturile realizate din țară va plăti în continuare un impozit pe profit de 16%

Pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba în acest proiect, vă voi da următorul exemplu: o firmă în care 60% din venituri provin din exporturi, va plăti pentru 60% din profitul impozabil un impozit pe profit de 5%, în timp ce pentru de restul de 40% din profitul impozabil, ce corepunde veniturilor realizate în țară, va plăti un impozit de 16%.

De ce credem că ar trebui să susțineți și dumneavoastră acest proiect:
1) Stimularea exporturilor duce la crearea de noi locuri de muncă.
2) Printr-un regim fiscal favorabil exporturilor, România poate atrage mai multe investiții directe străine.
3) Mai multe firme românești ar fi stimulate să își vândă produsele pe piețele externe.
4) Nu în ultimul rând, ar fi o măsură benefică pentru balanța de plăți a României, care în ultimii ani a cunoscut o creștere a deficitului de cont curent, fenomen accentuat în 2017.

Pentru a fi acceptat de Comisia Europeană și pentru a corespunde legislației europene în materie de ajutoare de stat, dorim încadrarea acestui stimulent fiscal ca ajutor regional, astfel că firmele ce au sediul social în Municipiul București și Județul Ilfov vor fi exceptate de la aplicarea acestei legi. De asemenea, vor fi exceptate firmele a căror cifră de afaceri este mai mare de 100 milioane de euro anual sau care își desfășoara activitatea în sectoare precum construcția de nave, agricultură etc.

Astfel, sper că pe viitor veți urmări mai cu atențe activitatea opoziției și veți susține proiectele benefice pentru dezvoltarea României.

Cu stimă,
Silvia Monica Dinică
Senator USR