Proiect USR: Reabilitarea spitalelor trebuie să rezolve problemele de risc seismic

Proiect USR: Reabilitarea spitalelor trebuie să rezolve problemele de risc seismic

Senatorul USR Cristian Ghica a inițiat un proiect de lege care are ca scop o expertizare reală a gradului de pericol seismic al tuturor clădirilor ce funcționează ca spital, policlinică sau dispensar medical, pentru preveni tragedii similare ca cea după cutremurul din 4 martie 1977.

Pentru a garanta investițiile făcute de către autoritățile centrale și locale în consolidarea și reabilitarea imobilelor ce au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar medical, proiectul propune ca toate documentațiile pentru investiții în cuantum de peste 450.000 lei vor conține în mod obligatoriu o expertiză tehnică seismică cu o vechime de cel mult 10 ani.

”Expertizarea clădirilor din sistemul sanitar pentru stabilirea gradului de pericol seismic și responsabilizarea cheltuielilor bugetare ce au în vedere consolidarea și reabilitarea acestora sunt măsuri necesare și obligatorii pentru a garanta siguranța cetățenilor și intervenții eficiente în situații de urgență, pentru ca tragedii similare celor din 4 martie 1977 să nu se mai poată repeta în România”, a declarat senatorul USR Cristian Ghica, inițiatorul proiectului.

Conform proiectului, până la termenul de 01.06.2020 toate clădirile utilizate ca spital, policlinică sau dispensar medical ar urma să fie expertizate în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic, excepție făcând cele deja expertizate după data de 01.01.2010.

Situația unităților sanitare din România e una extrem de gravă chiar dincolo de lipsa de medicamente și personal sau de condițiile ce nu corespund normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea. Problemele sunt de asemenea natură încât multe unități sanitare sunt în situația de a reprezenta un pericol public pentru pacienți în cazul unui seism, chiar al unui seism moderat. Astfel, din 3,5 milioane de metri pătrați de suprafață utilă reprezentând suprafața totală a spitalelor la nivel național, aproximativ o treime, sau un milion de metri pătrați sunt în clădiri încadrate la clasa I sau II de risc seismic. Mai mult, circa cinci sute de mii de metri pătrați, sau aproximativ 14% din totalul suprafeței totale utile din spitale este în clădiri încadrate cu grad de risc seismic I sau II care au fost reabilitate în ultimii zece ani. În această situație se află unități de toate dimensiunile, pornind de la policlinici locale la institutul de cardiologie „C.C. Iliescu” din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Majoritatea reabilitărilor de acest fel au fost făcute pe bani publici.

”Reabilitarea unităților sanitare fără adresarea problemelor de fond, precum cea a riscului seismic, dincolo de pericolul evident pentru personal și pacienți reprezintă un pericol infrastructural generalizat în cazul unui seism major. Pierderea unei unități sanitare într-o situație de urgență poate duce indirect la pierderea a sute, dacă nu mii de vieți care altfel ar fi putut fi salvate”, a explicat senatorul USR Cristian Ghica.

Scopul proiectului este de a spori gradul de conștientizare privind pericolul seismic cu posibile consecințe agravante în situații de urgență în cazul unităților sanitare. Totodată, inițiativa de față va responsabiliza administratorii unităților sanitare privind pericolul seismic și va genera importante economii bugetare pe termen mediu și lung, prin asigurarea investițiilor într-o clădire expertizată tehnic recent din punct de vedere seismic, cu rezolvarea deficiențelor de structură ale unităților sanitare. Nu în ultimul rând, inițiativa va crește gradul de siguranță al clădirilor și implicit al persoanelor deservite zilnic de unitățile sanitare.

Proiectul a fost semnat de parlamentari de la toate partidele, atât din Senat cât și din Camera Deputaților, inclusiv minoritățile naționale, și are șanse reale de a deveni lege.