România riscă să nu termine maratonul MCV din cauza coaliției PSD-ALDE

România riscă să nu termine maratonul MCV din cauza coaliției PSD-ALDE

Președintele USR Dan Barna și reprezentanții USR din Comisia specială, deputatul Stelian Ion și senatorul George Dircă, au participat astăzi la întâlnirea cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, în cadrul căreia au prezentat situația reală cu privire la modificarea legilor justiției.

”Mesajul pe care l-a primit coaliția majoritară, Comisia specială, dar și România până la urmă, din partea domnului Frans Timmermans a fost explicit: MCV-ul nu are un termen limită. Acest Mecanism de Cooperare și Verificare care ne ajută în lupta anticorupție nu se va ridica cu siguranță în 2019. Domnul Timmermans a precizat că este un obiectiv pe care ni l-am propus, dar dacă lucrurile nu se vor schimba, nici MCV-ul nu va fi ridicat. Chiar a descris foarte plastic situația României spunând că: ați făcut în ultimii ani lucruri foarte bune, sunteți ca la un maraton, la ultima turnantă, dar senzația este că v-ați oprit și ați luat-o la fugă înapoi. Asta în termeni diplomatici înseamnă că România face pași înapoi, îndepărtându-se de Europa”, a declarat președintele USR Dan Barna, după întâlnirea cu Frans Timmermans.

Din păcate, reprezentanții coaliției PSD-ALDE nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă acest mesaj explicit din partea Comisiei Europene, ceea ce aduce România într-o situație de risc, similară cu cea a Poloniei, împotriva căreia a fost activat articolul 7. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene le-a spus astăzi foarte clar domnilor Iordache și Nicolicea că sunt voci la Bruxelles care solicită activarea articolului 7 și împotriva României pentru că se transmit semnale contradictorii dinspre politicieni, magistrați și societatea civilă.

În ciuda asigurărilor mincinoase pe care reprezentanții coaliției PSD-ALDE i le-au dat domnului Frans Timmermans cu privire la modul transparent în care au fost modificate legile justiției, reprezentanții USR au arătat foarte clar că nu a existat o dezbatere reală, iar opinia magistraților a fost ignorată.

”Mesajul general pe care USR l-a transmis a fost că România a făcut pași importanți pentru întărirea justiției și în favoarea luptei anticorupție, numai că în ultimul an tot ce s-a câștigat s-a pus sub semnul întrebării și putem pierde într-o clipă ceea ce s-a câștigat în ani de zile. Am arătat cu privire la procedurile de adoptare a modificărilor legilor justiției că nu a fost transparență, nu a fost dialog, nu am fost lăsați să dezbatem cu adevărat modificările, nici măcar nu s-au citit toate amendamentele depuse”, a explicat deputatul USR Stelian Ion.

De altfel, domnul Frans Timmermans a desființat propaganda PSD-ALDE și a subliniat că liderii de la Bruxelles sunt foarte bine informați și ar dori o colaborare mai bună cu politicienii români. Comisia Europeană are ușa deschisă pentru România, dar coaliția PSD-ALDE refuză să intre pe această ușă și să ceară sfaturi.

”Am fost criticați că nu colaborăm mai mult cu Comisia Europeană, am fost rugați să cooperăm cu Comisia de la Veneția pentru că ne poate fi de real folos în susținerea reformelor și totodată ni s-a făcut recomandarea să ajungem cu toții la o soluție comună, care să reprezinte binele sistemului judiciar. Atunci când modificăm legi importante pentru sistemul de justiției, trebuie să discutăm și cu magistrații în primul rând pentru că urmează să afectăm profesia lor. Consider că trebuie să ne întâlnim mai des pentru a evita astfel de situații neplăcute în care coaliția PSD-ALDE ne pune în aceste momente”, a spus senatorul USR George Dircă.

După această întâlnire, USR va transmite către Comisia Europeană materiale detaliate despre modificarea legilor justiției, despre MCV, precum și despre modificarea Codul Penal și de Procedură Penală.