USR, singurul partid care vrea abrogarea pensiilor speciale

USR, singurul partid care vrea abrogarea pensiilor speciale

Propunerea legislativă a USR care prevedea abrogarea pensiilor speciale pentru 7 categorii profesionale (personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarul public parlamentar, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, judecătorii Curții Constituțională, parlamentarii) și plafonarea pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate, a fost respins de Comisia pentru muncă a Senatului.

USR atrage atenția că plafonarea pensiilor speciale este o măsură normală într-un stat care-și tratează cetățenii în mod egal, deoarece propunerea legislativă are rolul de a diminua discrepanțele cauzate de plata pensiilor.

“Statul român are un sistem de pensii cu două viteze. Unul în care toți contribuim după aceleași reguli, dar nu toți beneficiem după aceleași reguli. Guvernul s-a mirat că în momentul în care a schimbat formula de calcul a pensiei speciale a fost un exod al oamenilor din MAI tocmai ca să beneficieze de fosta formula de calcul. Nu-i învinovățim pe ei, învinovățim sistemul care le-a permis să facă lucrul acesta. Boala aceasta a pensiilor speciale este una foarte profundă în România și trebuie rezolvată”, a declarat deputatul USR și inițiatorul legii, Claudiu Năsui.

Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale/majorările soldei de grad și funcție ale militarilor/magistraților.

Proiectul USR prevede și deductibilitatea integrală a contribuțiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul parțial de cotizare.

Uniunea Salvați România are încredere că legea va fi tratată cu mai multă conștiinciozitate în Camera Deputaților, care este și for decizional, și că reprezentații actualei coaliții de guvernare vor înțelege implicațiile acestei modificări și vor vota pentru un tratament egal al cetățenilor.