Un nou atac asupra ariilor protejate: Deputații au votat scoaterea de sub protecție a suprafețelor care au licențe miniere

Un nou atac asupra ariilor protejate: Deputații au votat scoaterea de sub protecție a suprafețelor care au licențe miniere

Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților a votat, astăzi (27 februarie 2018), în favoarea legii care permite scoaterea suprafețelor din ariile protejate pentru care existau licențe miniere înainte de anul 2007. USR s-a opus legii, prin deputatul Cornel Zainea, și a ridicat problema impactului unei astfel de măsuri asupra ariilor naturale, dar inițiativa a trecut cu majoritate covârșitoare și cu susținerea Ministerului Mediului.

La întrebarea USR referitoare la impactul unei asemenea măsuri, Florian Udrea a declarat că s-au făcut studii de impact la momentul acordării licențelor, adică înainte de anul 2007 când s-au instituit ariile protejate. Deși s-a declarat un “apărător al ariilor”, susține că s-a mers prea departe cu protecția naturii și că trebuie să lăsăm comunitățile să se dezvolte.

USR atrage atenția că articolul 6 din OUG 57/2007 stipulează că regimul de arie protejată este prioritar. Prin urmare, această lege încalcă directive europene și ne expunem riscului de procedură de infringement.

Comisia pentru Mediu ar trebui să protejeze mediul. Prin votul dat azi de coaliția PSD-ALDE-PNL-PMP-UDMR s-a dovedit că politicienii actuali servesc doar unele grupuri de interese. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ar trebui să protejeze ariile naturale. Prin avizul dat azi pentru această lege, ANANP devine doar un apendice politic. Coaliția de guvernare a găsit rețeta succesului: zone antropizate vor fi declarate arii protejate, prin compensare, iar ariile protejate vor fi scoase de sub protecție. România va intra într-o nouă procedură de infringement, vom plăti amenzi mari și ne vom petrece concediile vizitând cariere”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.

Potrivit deputatului Lucian Simion, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu și promotor al legii, este nevoie de deblocarea celor 16 operatori economici care au cele 26 de licențe miniere înregistrate în opt parcuri naturale. La rândul său, Florian Udrea, directorul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care a susținut punctul de vedere favorabil al Ministerului Mediului, a spus că legea este o reparație a unei greșeli făcute atunci când s-au desemnat ariile protejate.

“Modificarea limitelor ariilor naturale protejate este posibilă prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin Hotărâre a Guvernului, licențe de concesiune a activității miniere de exploatare”, se arată în Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor natural protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, inițiat de 36 de parlamentari PSD și ALDE.

Proiectul de lege a fost susținut și de fostul ministru al Apelor și Pădurilor Doina Pană, membră în Comisie. Aceasta a subliniat că legea este începutul unor reparații și că nu se va diminua suprafața ariilor protejate, întrucât vor fi compensate zonele scoase prin alte zone similare. Tot Doina Pană a susținut eliminarea prevederii potrivit căreia suprafețele scoase din ariile protejate vor fi supuse unui proces de reconstrucție ecologică la sfârșitul exploatării și reintroduse în aria protejată, susținând că e suficientă ecologizarea.