PSD nu renunță la planul de a controla toate numirile din justiție

PSD nu renunță la planul de a controla toate numirile din justiție

USR avertizează că PSD nu renunță la planul de a controla toate numirile din sistemul de justiție pentru a submina independența magistraților. Un nou proiect ale deputatului PSD Cătălin Rădulescu care modifică legile justiției a ajuns astăzi la aviz în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților.

Proiectul prevede modificarea legilor 303 și 304 astfel încât numirile în cele mai înalte funcții de conducere din sistemul judiciar să se facă de către Senat, în loc de Președintele României, ca în prezent. Practic, numirea procurorului șef al DNA va ajunge în pixul lui Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre politicienii care au lansat cele mai multe atacuri la adresa DNA și Laurei Codruța Kovesi.

Pe viitor, Dragnea și Tăriceanu nu vor să mai depindă de președintele Iohannis pentru a putea demite procurorii care anchetează corupții din PSD-ALDE și le strică planurile de acaparare a banilor publici. În prezent, decizia finală de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, este la președintele României, deși atribuțiile sale privind numirea și revocarea procurorilor-șefi au fost oricum diminuate prin noile legi ale justiției.

Am fost singurul care a votat împotrivă în Comisia pentru drepturile omului, dar cu votul colegilor din PSD-ALDE-UDMR proiectul a primit aviz pozitiv. I-am întrebat pe colegi dacă ar mai fi susținut proiectul în situația în care domnul Victor Ponta era președinte în locul lui Klaus Iohannis. Este inadmisibil să schimbăm legi atât de importante în domeniul justiției, în funcție de interesele de moment ale reprezentanților puterii”, a declarat deputatul USR Sergiu Vlad.

Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, care arată că propunerea nu ține deloc cont de modificările deja operate în Comisia specială la toate cele trei legi ale justiției și că are prevederi neconstituționale.

USR atrage atenția că este obligatorie consultarea Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea procedurii de numire și revocare a procurorilor șefi, aceasta fiind o recomandare a raportului MCV din 2017.

Tot astăzi, în Comisia pentru drepturile omului, au mai primit aviz pozitiv alte două proiecte ale deputatului Cătălin Rădulescu. Unul dintre proiecte modifică Legea 304 privind organizarea judiciară, astfel încât apelurile la Înalta Curte de Casație și Justiție să nu poată fi declarate decât în favoarea inculpaților.  

Experiența din ultimii ani arată că apelurile la ÎCCJ s-au finalizat cu pedepse mai mari pentru inculpați, ceea ce coaliția PSD-ALDE vrea să evite pe viitor, mai ales că urmează decizii importante ale Instanței Supreme în dosarele domnilor Dragnea și Tăriceanu.

Un alt proiect al deputatului Rădulescu care a primit aviz pozitiv încearcă să protejeze și mai mult demnitarii aflați în conflict de interese și în stare de incompatibilitate. Proiectul modifică modalitatea de a calcula termenul de prescripție a faptelor. Proiectul de modificare a Legii ANI vine după ce în decembrie anul trecut, coaliția de la putere a operat o altă schimbare cu dedicație pentru parlamentarii care aveau probleme de integritate.

Deputatul mitralieră, susținut de alți 40 de colegi din PSD, continuă să tragă cu proiecte de lege în justiția din România, propunând modificări la cele mai importante legi din domeniu, legi care asigură integritatea funcției publice, funcționarea sistemului judiciar și coerența politicii penale a statului. Asistăm la un nou episod din festivalul inculpaților și reamintim că disperarea domnului Rădulescu vine exact din faptul că a fost condamnat definitiv pentru dare de mită și alte infracțiuni de corupție. Devine din ce în ce mai clar că varianta corectă este cea a susținerii inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției pentru interzicerea penalilor în funcții publice”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.