USR solicită Comisiei Europene includerea României în Grupul de lucru pentru bazinele carbonifere aflate în tranziție

Uniunea Salvați România a solicitat, prin intermediul deputatei Cristina Prună, includerea Văii Jiului în Grupul de lucru pentru bazinele carbonifere aflate în tranziție. Printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru mediu și energie, domnul Miguel Arias Cañete, Cristina Prună expune problemele cu care se confruntă România în ceea ce privește zonele carbonifere și faptul că o eventuală participare în grupul de lucru ar fi benefică pentru evoluția ulterioară a zonei care este dependentă socio-economic de exploatarea de cărbune.

”Valea Jiului este o zonă care suferă din cauza faptului că este mono-industrială. Închiderea minelor are efecte devastatoare la nivel socio-economic și consider că experiența noastră particulară în legătură cu această zonă poate fi relevantă pentru Grupul de lucru dedicat bazinelor carbonifere. Mai mult decât atât, avem nevoie de acest schimb de experiență pentru a înțelege cât mai bine cum ar trebui să tratăm problemele care au apărut în Valea Jiului. Participarea noastră în proiectul pilot inițiat de Comisia Europeană este valoroasă pentru ambele părți și sper că acest lucru se va concretiza în curând” a declarat deputata Cristina Prună.

Proiectul Comisiei Europene dedicat zonelor carbonifere aflate în tranziție a fost lansat în luna decembrie a anului 2017 și se adresează tuturor țărilor interesate de soluții pentru rezolvarea problemelor care apar în urma închiderii minelor. Inițiativa este parte a Pachetului European ”Energie curată pentru toți europenii” și se concentrează pe găsirea celor mai bune soluții pentru tranziția către o energie curată, soluții alternative în diferite regiuni ale Europei care sunt dependente de cărbune și identificarea surselor de finanțare pentru un astfel de proces.