Propunere legislativă a USR privind autorizația de funcționare a cabinetelor mobile de medicină dentară

Propunere legislativă a USR privind autorizația de funcționare a cabinetelor mobile de medicină dentară

Deputatul USR, Cosette Chichirău, a depus astăzi o propunere legislativă care reglementează autorizarea cabinetelor mobile de medicină dentară. Aceasta va permite ONG-urilor să meargă în cele mai sărace și izolate comunități rurale și să ofere tratament stomatologic pentru cazuri realmente disperate.

Statul român are obligația de a garanta accesul liber, egal și nediscriminatoriu la servicii medicale. În practică, însă, din cauza costurilor mari asociate furnizării serviciilor medicale, apar discrepanțe semnificative în repartizarea teritorială a acestor servicii, repartizare care lezează disproporțional drepturile persoanelor din mediul de rezidență rural.

USR atrage atenția că în 2016, 86% din numărul cabinetelor stomatologice independente funcționau în mediul urban, deși populația urbană constituie numai 54% din numărul total de locuitori. În mediul rural activează doar 12,3% din numărul total de 16.442 de medici dentiști, astfel reieșind că fiecărui medic dentist din rural îi revin în medie aproximativ 4.524 de locuitori. Cel mai mult au de suferit persoanele vulnerabile, care nu au posibilitatea să se deplaseze pentru a beneficia de serviciile medicale de sănătate orală, persoanele în vârstă și copiii.

O soluție pentru a facilita accesul locuitorilor către serviciile de medicină dentară sunt cabinetele mobile de medicină dentară. Avantajul acestora constă în mobilitatea lor, care le permite să furnizeze servicii medicale în zone în care în mod tradițional lipsesc cabinetele stomatologice din cauza nerentabilității.

„În prezent, există un vid legislativ care face imposibilă autorizarea sanitară a cabinetelor mobile, deși ele sunt prevăzute în lege. Noi încercăm să corectăm această situație. Propunerea noastră va permite ONG-urilor să meargă în cele mai sărace și izolate comunități rurale și să ofere tratament stomatologic pentru cazuri realmente disperate. Lipsa tratamentului și a igienei dentare au un impact negativ profund în special asupra copiilor, care trăiesc cu infecții, lipsesc de la școală și cresc cu o stare de sănătate generală deteriorată. Din păcate, în această situație se află o mare parte a populației României,” susține deputatul USR, Cosette Chichirău.

În România, 75% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani au carii pe dinții temporari și 39% pe dinții definitivi; gingivita și boala parodontală debutează precoce (5-7 ani); la vârsta de 12 ani, 92% din elevi prezintă depozite de placă microbiană dentară, iar 1 din 5 au simptome parodontale (prezența tartrului, pungi parodontale, mobilitate dentară), se arată în expunerea de motive.

„Trebuie să întreprindem acțiuni concrete pentru a îmbunătăți această situație dramatică. Un prim pas este înființarea și autorizarea de cabinete medicale mobile. Medicina dentară este prima noastră prioritate, dar vom depune, în curând, și propuneri pentru cabinete mobile de alte specializări, cum ar fi radiologia,” a conchis Cosette Chichirău.