Scrisoare deschisă către premier: Dați un exemplu că acceptați opoziția constructivă!

Scrisoare deschisă către premier: Dați un exemplu că acceptați opoziția constructivă!

Liderul grupului USR din Camera Deputaților, Claudiu Năsui, i-a trimis luni o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care îi prezintă un proiect al opoziției pentru încurajarea antreprenorilor și îi solicită sprijinul Guvernului pentru transformarea acestei inițiative în lege.

Scrisoarea vine ca o reacție la declarațiile recente ale premierului Viorica Dăncilă, care a susținut, vineri seara, într-o emisiune televizată, că opoziția se discreditează când face circ în Parlament și nu propune proiecte constructive.

”Doamnă prim-ministru, vă prezint un proiect constructiv de la opoziție care vizează debirocratizarea înființării de firme noi, este în sprijinul antreprenorilor, nu necesită bani publici și poate avea chiar un impact bugetar pozitiv. Proiectul a fost susținut de parlamentari de la toate partidele, chiar și din PSD, a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ dar a fost respins de guvern. Proiectul nu adaugă nicio obligație în plus pentru români și, cel mai important, nu doar că nu prevede cheltuieli din bani publici, ci chiar are toate șansele să aducă bani în plus la buget prin încurajarea activității economice”, arată deputatul USR Claudiu Năsui în scrisoarea deschisă.

Liderul USR din Camera Deputaților îi cere premierului să demonstreze că acceptă opoziția constructivă și susține un proiect bun pentru mediul antreprenorial mic și mijlociu și, mai ales, bun pentru România.
Proiectul de lege USR prevede eliminarea mai multor documente legate de înregistrarea sediului social, respectiv certificatul de sediu social, adeverința de sediu social și avizul privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale în care nu se desfășoară activitate. De asemenea, proiectul prevede eliminarea limitării pentru o persoană fizică sau juridică să fie acționar unic într-o singură firmă și eliminarea limitării ca într-o cameră să aibă sediu social maxim o singură firmă.

Acest proiect a fost respins în Senat, având aviz negativ din partea Guvernului. Argumentele de respingere ale proiectului au fost foarte slabe, dovadă că au lipsit doar șapte voturi pentru ca proiectul să fie adoptat.  Între timp, acesta a fost înaintat spre Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Vă redăm textul integral al scrisorii:

DOAMNEI Viorica-Vasilica Dăncilă
Prim-ministru
Guvernul României

Stimată doamnă prim-ministru,

Ați susținut vineri 16 februarie 2018 într-o emisiune televizată că opoziția se discreditează când face circ în Parlament și nu vine cu proiecte constructive. Sunt de acord cu dumneavoastră. Dar oare într-adevăr opoziția nu a venit cu proiecte constructive în parlament?

Doamnă prim-ministru, vă prezint un proiect constructiv de la opoziție care vizează debirocratizarea înființării de firme noi, este în sprijinul antreprenorilor, nu necesită bani publici și poate avea chiar un impact bugetar pozitiv. Proiectul a fost susținut de parlamentari de la toate partidele, chiar și din PSD, a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ dar a fost respins de guvern. Proiectul nu adaugă nicio obligație în plus pentru români și, cel mai important, nu doar că nu prevede cheltuieli din bani publici, ci chiar are toate șansele să aducă bani în plus la buget prin încurajarea activității economice.

Proiectul este înregistrat sub numărul Pl-x nr. 440/2017 Propunere legislativă pentru modificarea Legii societăților 31/1990. Oricine a încercat să-și facă o firmă în România știe ce calvar este să îți înregistrezi sediul social. De la hârtii a căror utilitate este cel puțin discutabilă, la reguli inutile și acorduri ale vecinilor.

Ce prevede acest proiect concret?
1) Elimină două din hârtiile din procesul înregistrării sediului social.
2) Elimină acordul vecinilor necesar pentru ca cineva să aibă sediu social într-un apartament în care nu desfășoară activitate comercială. Poate fi o profesie liberală care are doar nevoie de o adresă de corespondență oficială ca să poată munci oficial.
3) Elimină limitarea pentru români de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici. Și, implicit, elimină toată birocrația la care sunt supuși în momentul în care trebuie să mai înființeze o firmă și adaugă fie altă firmă în acționariat fie o rudă cu 0,001% din acțiuni.
4) Elimină limitarea de a avea o singură firmă per cameră dintr-un apartament/casă. Lucru care a afectat și afectează în continuare piața imobiliară pentru că proprietarii nu acceptă înregistrarea de sedii sociale în apartamentele lor de frică că nu le mai pot elimina decât după ani de zile și multe costuri.

Înainte să credeți că ce propunem noi este o utopie care n-ar fi posibilă în România, gândiți-vă că în Marea Britanie o firmă se deschide în două ore și se poate face pe internet.

Nu este un proiect care necesită bani publici pentru vreun sector anume. Nu este un proiect care îngreunează viața contribuabililor. Ba dimpotrivă, este un proiect din care românii au numai de câștigat și bugetul de stat nu poate ieși decât cu mai mulți bani datorită activității economice sporite pe care o poate genera.

Prin urmare, doamna prim ministru Dăncilă, dați un exemplu că acceptați opoziția constructivă și susțineți un proiect bun pentru mediul antreprenorial mic și mijlociu și, mai ales, bun pentru România.

Cu deosebită considerație și respect,

Lider Grup USR Camera Deputaților

Claudiu Năsui