USR susține DNA și pe Laura Codruța Kovesi

USR susține DNA și pe Laura Codruța Kovesi

Uniunea Salvați România susține activitatea Direcției Naționale Anticorupție și pe Laura Codruța Kovesi la conducerea ei. DNA-ul, cu Laura Codruța Kovesi la conducere, a facut progrese majore în lupta anticorupție, pentru care instituția a devenit un exemplu la nivel european.

Zilele acestea asistăm un atac pregătit din timp și concertat care are ca obiectiv discreditarea Laurei Codruta Kovesi și a instituției pe care o conduce. Acest atac este condus de corupții anchetați de DNA și susținuți de televiziunile de casă ale celor care au furat din banii publici, Voiculescu și Ghiță. Fie că este vorba de spitale sau infrastructură, dezvoltarea Romaniei este ținută pe loc de unii ca Vlad Cosma sau Sebastian Ghiță, corupți pe care DNA îi anchetează.

„Ceea ce a reușit doamna Kovesi în conferința de presă a fost să clarifice pentru toți cetățenii ce se ascunde în spatele acestui serial care rulează de câteva zile în mod agresiv în spațiul public. Credibilitatea mesajului pe care Laura Codruța Kovesi l-a transmis a fost una foarte mare deoarece a arătat că, de fapt, vorbim despre niște infractori condamnați, sau persoane aflate în curs de urmărire penală care luptă prin toate mjloacele, având resurse uriașe, să discrediteze procurorii care sunt implicați în anchete.

Astfel, este perfect îndreptățită poziția noastră de a o susține pe Laura Codruța Kovesi și activitatea DNA-ului, pentru că este una dintre instituțiile care în ultimii ani a reușit să ridice acel putregai despre care știam cu toții că există în politica din România și să-l ducă în instanță. Acolo unde, de altfel, îi este locul.
Faptul că peste 95% dintre dosarele instrumentate de DNA s-au încheiat cu condamnări, asupra cărora nu este niciun fel de dubiu, având un probatoriu foarte solid, este cel mai bun argument că Laura Codruța Kovesi face o activitate de bună calitate și trebuie să rămână în această poziție”, a declarat președintele USR Dan Barna.

În acest context, USR salută poziția exprimată și de președintele Klaus Iohannis în sensul susținerii statului de drept, pentru că discutăm despre un asalt al unei găști de infractori cu resurse asupra statului de drept. USR își exprimă speranța președintele va fi consecvent cu pozițiile sale anterioare și își va folosi prerogativele pentru a susține DNA și pe conducătoarea ei.

Inspecția Judiciară trebuie să analizeze această situație, iar Consiliul Superior al Magistraturii să ia ulterior decizii. CSM este garantul independenței justitiei și cea mai potrivită instituție să ia decizii în anchetele disciplinare ce vizează magistrați.

Politicienii nu ar trebui să își dea cu părerea în legătură cu anchetele disciplinare ale procurorilor sau judecătorilor. Credem că Justiția din România este independentă și trebuie să rămână așa, în pofida asaltului dat de coaliția PSD-ALDE.