Inițiativă legislativă: o constituție pentru fiecare tânăr care a împlinit 18 ani

Inițiativă legislativă: o constituție pentru fiecare tânăr care a împlinit 18 ani

Deputatul USR de Vaslui, Mihai Botez, a depus astăzi o inițiativă legislativă care prevede ca la împlinirea vârstei de 18 ani, atunci când fiecare cetățean își schimbă buletinul, acesta să primească un exemplar al Constituției și o broșură explicativă a drepturilor, libertăților și îndatoririlor pe care le are odată devenit cetățean cu drept de vot.

Inițiativa, cu un impact bugetar scăzut, are ca scop creșterea nivelului de cunoștințe în domeniul politicii și al funcționării statului în general în rândul tinerilor, conducând în timp la o prezență la vot mai mare, atât la alegerile locale, precum și la cele prezidențiale, parlamentare sau europarlamentare. Mai mult, există un întreg potențial ca tinerii, cu timpul, să dobândească un interes de a se implica în politică, la nivel local sau național.

„Iniţiativa mea prevede ca polițiștii de la Evidenţa Populaţiei să ofere tinerilor care împlinesc 18 ani și își schimbă buletinul câte un exemplar al Constituţiei şi o broşură care să explice câteva principii de bază în democrație, cum ar fi principiul separaţiei puterilor în stat. De asemenea, să explice pe înţelesul tuturor cum funcţionează o primărie şi consiliul local, precum și cum funcţionează şi cum este organizat Parlamentul şi cum se iau decizii. Mi se pare important, pentru că eu le văd ca pe nişte reguli de bază ale democraţiei şi sigur, probabil că nu o să le citească toată lumea, dar dacă 10% dintre tineri, 20% ştie că există acest document, poate că va însemna un plus pentru democraţia noastră”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

”Ideea pentru această inițiativă a venit în urma constatării că, indiferent de nivelul de studii sau mediul din care provin cetățenii, aceștia au o cultură politică scăzută. Dacă inițiativa legislativă va fi adoptată, România ar putea face încă un pas în drumul spre consolidarea democrației și a valorilor europene, un pas simbolic, dar cu potențialul de a schimba fața României”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

Inițiativa legislativă a fost semnată de 56 de parlamentari de la toate partidele politice și are mari șanse de a se transforma în lege.