Senatorul USR Mihai Goțiu solicită ministrului Educației să ia măsuri în cazul liceului din Copșa Mică

Senatorul USR Mihai Goțiu solicită ministrului Educației să ia măsuri în cazul liceului din Copșa Mică

Senatorul USR Mihai Goțiu solicită ministrului Educației, Valentin Popa, să ceară conducerii liceului din Copșa Mică, unde a avut loc incidentul cu profesorul de religie acuzat de comportament indecent la ora de curs, să anuleze sancțiunile dispuse împotriva elevelor care au filmat momentul.

”Elevele în discuție, precum și colegele și colegii lor, au fost VICTIMELE unei agresiuni psihice. O agresiune pentru producerea căreia conducerea liceului are propria responsabilitate. În loc să analizeze cum a fost posibil ca o asemenea faptă să se producă (dacă profesorul este bolnav, cum pretinde Patriarhia, iar boala poate duce la gesturi indecente, ar fi fost cazul să-și ia concediu medical), conducerea liceului a pus tunurile tot pe VICTIME! Ăsta e cel mai important lucru de aflat în acest moment: cum și de ce a fost filmat comportamentul indecent al unui profesor sau, mai degrabă, cum un profesor cu probleme (psihice ori somatice, asta va decide ancheta) nu a fost oprit la timp?”, a arătat Mihai Goțiu, într-o interpelare oficială adresată, luni seara, din plenul Senatului.

Senatorul USR consideră că cei din conducerea liceului din Copșa Mică ar trebui penalizați pentru lipsa totală de tact pedagogic cu care s-au grăbit să le sancționeze pe eleve.

”Unde e pedagogia în acest demers? Nu a fost suficientă trauma trăită în timpul orei de curs, ea trebuie amplificată și mai mult? Dacă li se pot găsi circumstanțe atenuante legate de faptul că nu au prevăzut comportamentul colegului lor, cei din conducerea liceului din Copșa Mică ar trebui penalizați pentru lipsa totală de tact pedagogic cu care s-au grăbit să le sancționeze pe eleve, agravând astfel trauma la care au fost supuse în instituția pentru care o păstoresc. Dacă elevele în discuție au nevoie de asistență psihologică pentru a trece peste trauma suferită, cel puțin o parte a cadrelor didactice de la liceul din Copșa Mică au nevoie să reia ori să aprofundeze niște cursuri de psihopedagogie”, a spus Mihai Goțiu, care este membru în Comisia pentru Învățământ, știință, tineret și sport din Senat.

Senatorul USR a mai cerut ca ministrul Educației să ceară conducerii liceului să-și ceară scuze față de elevele în discuție, să se asigure că acestea vor fi tratate ca victime ale unei agresiuni, care au nevoie de sprijin, inclusive de consiliere psihologică de calitate, dar și să facă publice rezultatele anchetei desfășurate la Copșa Mică și măsurile pe care le-a dispus și le va dispune în acest caz.