Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu trebuie să plătească factura pentru Legea salarizării cu demisia!

Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu trebuie să plătească factura pentru Legea salarizării cu demisia!

Uniunea Salvați România cere demisia ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu pentru inechitățile produse de Legea salarizării.

”Luna februarie a adus factura pentru Legea salarizării, o lege a cărei autoare de facto este Lia Olguța Vasilescu. Legea a fost însă adoptată fără calcule și analize fundamentate, deoarece Ministerul Muncii nu știe nici câți angajați sunt în sectorul bugetar și nici ce salarii au. În aceste condiții, inechitățile pe care le semnalează în aceste zile sindicatele și patronatele nu sunt deloc suprinzătoare”, a declarat președintele USR Dan Barna.  

Doamna ministru Lia Olguța Vasilescu a refuzat să organizeze o dezbatere reală pe acest proiect atât de important, care necesita un acord între sindicate și patronate, precum și între toate partidele parlamentare. De altfel, ministrul Muncii nu și-a asumat această lege și a pasat responsabilitatea Parlamentului, unde proiectul a fost dezbătut în procedură de urgență. Este inacceptabil că ministrul Muncii susține astăzi că reprezentanții sindicatelor și patronatelor nu s-au plâns până în prezent de prevederile discriminatorii din Legea salarizării și nu au semnalat că vor scădea salariile pentru anumite categorii de bugetari, cum ar fi grefierii sau angajații IT din sistemul judiciar.

În loc să se așeze în sfârșit la masa dezbaterilor și a negocierilor, doamna Lia Olguța Vasilescu a început un război al declarațiilor cu sindicatele și patronatele care va avea consecințe asupra întregii piețe a muncii.

Parlamentarii USR au fost singurii care au votat împotriva legii salarizării unitare în iunie pentru că era prost concepută și nu avea simulări pentru toate categoriile ocupaționale. Am avertizat atunci că această lege va agrava inechitățile din sistem, în loc sa le rezolve.

Problemele cauzate de Legea salarizării au fost agravate de Ordonanța de urgență 79 cunoscută ca revoluția fiscală. Această ordonanță, care include mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, a detonat bomba salarizării, atât în sectorul bugetar, cât și în cel privat. Partidele de la guvernare, PSD si ALDE, trebuie să răspundă pentru tot acest haos.

În decembrie anul trecut, OUG 79 a ajuns în Parlament și a fost adoptată de Senat, dar nu a înaintat în Camera Deputaților pentru ca Dragnea a pus legile justiției, de care are nevoie pentru a scăpa de dosare, înainte bunăstării oamenilor și a echității salarizării. Parlamentarii USR vor propune amendamente la OUG 79 astfel încât să corecteze măsurile inconștiente adoptate de PSD-ALDE.