Coaliția PSD-ALDE refuză să transparentizeze modul de cheltuire a fondurilor publice

Coaliția PSD-ALDE refuză să transparentizeze modul de cheltuire a fondurilor publice

 

Uniunea Salvați România acuză coaliția PSD-ALDE că refuză să transparentizeze modul de cheltuire a fondurilor publice pentru a permite în continuare firmelor cu acțiuni la purtător, deținute de baronii locali, să căpușeze resursele statului.    

Senatul a respins, în ședința de luni, inițiativa legislativă a USR care interzice accesul societăţilor cu acțiuni la purtător la contracte cu fonduri publice.

În România, sunt aproape 400 de firme care dețin acțiuni la purtător și multe dintre acestea beneficiază de bani publici, prin contracte cu companii de stat. Cel mai cunoscut caz este cel al companiei Tel Drum, societate cu acțiuni la purtător, care a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice și este trimisă în judecată pentru fraudă. Presa a dezvăluit că în spatele Tel Drum este nimeni altul decât Liviu Dragnea, ceea ce poate fi o explicație pentru respingerea inițiativei USR de către majoritatea PSD-ALDE.

”Această lege înseamnă de fapt falimentul lui Liviu Dragnea și al baronilor din PSD care de ani de zile sug fonduri publice de la companiile de stat prin astfel de firme cu acțiuni la purtător. USR își propune să distrugă acest sistem birocratizat și oligarhic instituit de vechile partide în România”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Acțiunile la purtător sunt acțiuni emise de societățile comerciale fără să specifice datele de identificare ale titularilor. Acestea nu sunt înregistrate de nicio autoritate centrală, birou fiscal sau instituție de reglementare. În aceste condiții, acțiunile la purtător pot fi ușor transferate de la o persoană la alta și folosite în activități ilegale de spălare a banilor.

În cazul companiilor de stat, autoritățile au obligația de a emite anual rapoarte în care să fie incluse informații precum bugetul de venituri și cheltuieli, evoluția participației statului și valoarea dividendelor, indicatorii financiari și non-financiari de performanță financiară, dar nu există nicio dispoziție în ceea ce privește transparentizarea identității titularilor firmelor care beneficiază de contracte cu fonduri publice, ceea ce favorizează corupția.

„În ultimii cinci ani, 13 state au interzis complet acțiunile la purtător, printre acestea Germania, Marea Britanie, Malta și Cipru. Este atractiv ca demers interzicerea totală a acțiunilor la purtător, însă noi am considerat că acest lucru ar trebui făcut treptat pentru a nu avea un impact negativ asupra mediului de afaceri”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Inițiativa USR respinsă de Senat va ajunge la Camera Deputaților, for decizional. Aceasta face parte dintr-un pachet legislativ inițiat de USR ce vizează modificarea legilor achizițiilor publice (98/2016, 99/2016 și 100/2016) în sensul interzicerii participării la licitații a societăților cu acționariat secret, neverificabil, așa cum sunt cele cu acțiuni la purtător. Mai mult, se interzice și prelungirea și/sau suplimentarea contractelor deja semnate cu aceste societăţi la data intrării în vigoare a legii de modificare.